Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

„Heraldička obilježja knezova Babonića – Blagajskih: porijeklo, upotreba i mijene grba”

Predavanje u sklopu ciklusa povijesnih predavanja GMS-a

Predavanje u sklopu ciklusa povijesnih predavanja GMS-a

U četvrtak, 9. ožujka u Gradskom muzeju Sisak u 19 sati, u sklopu ciklusa povijesnih predavanja, održat će se predavanje dr. sc. Hrvoja Kekeza pod nazivom „Heraldička obilježja knezova Babonića – Blagajskih: porijeklo, upotreba i mijene grba“.

Grbovi plemićkih obitelji jedan su od važnijih elementa identiteta pojedinca, obitelji ili širih srodničkih zajednica, koji je zbog svoje vizualne komponente izuzetno bio pogodan za prenošenje različitih informacija i/ili narativa široj publici. U izlaganju će se nastojati prikazati nastanak i porijeklo grba knezova Babonića na najstarijim sačuvanim prikazima na pečatima uz različite diplome s kraja 13. i početka 14. stoljeća, ali i njegovu upotrebu i mijene njegovih heraldičkih obilježja u narednim vremenima sve do sredine, to jest kraja 17. stoljeća.

Riječ je o grbu jedne od najvažnijih plemićkih magnatskih obitelji srednjovjekovne Slavonije čije se porijeklo može tražiti na prostorima današnje Banovine, a koja je sve do sredine 16. stoljeća bila uključena u različite manje ili više presudne povijesne procese koji su se odvijali na hrvatskim povijesnim prostorima. Stoga će se ukratko predstaviti povijesni razvoj i uloga knezova Babonića i njihovih potomaka knezova Blagajskih od prvih spomena u sačuvanim pisanim izvorima početkom 13. pa sve do sredine 16. stoljeća.

Potom će se prikazati razmjerno brojni sačuvani prikazi grba knezova Babonića-Blagajskih te mijene heraldičkih obilježja i elemenata u promatranome vremenskom periodu, pri čemu će se problematizirati pitanje geneze grba i raznih promjena njegova izgleda kao posljedice utjecaja različitih društveno-političkih povijesnih okolnosti, ali i heraldičke prakse, to jest onodobne „mode“.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.