Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Izložba slika Stjepana Dragičevića

ulja, pasteli, akvareli

ulja, pasteli, akvareli

U Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini sinoć je otvorena izložba slika Stjepana Dragičevića (1932.-2001.) likovnog pedagoga  koji je, među ostalim, radio u OŠ Stjepana Kefelje i OŠ 4. maja (današnjoj OŠ Vladimira Vidrića).  Stjepan Dragičević diplomirao je slikarstvo- nastavnički smjer Škole primjenjenih umjetnosti, uspješno  spajajući svoj likovni rad sa slikanjem. Izlagao je dosad na više skupnih i samostalnih izložbi, a ova posthumna izložba nastala je od posuđenih djela užih članova obitelji.

Posjetitelje izložbe u punoj Galeriji uvodno je pozdravila ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić, posebno pozdravljajući članove obitelji Stjepana Dragičevića, kojima je zahvalila na suradnji koja je rezultirala ovim postavom. Na lik i djelo autora svojim su izlaganjima podsjetili pov. umjetnosti Mladen Mitar, te etnologinja Slavica Moslavac.

Kako je istaknuo Mladen Mitar »…biti pedagog, a istovremeno i slikar vrlo je zahtjevna zadaća kojoj je Stjepan Dragičević iskreno svjedočio. Za sve je to potrebna ogromna energija i tankoćutni likovni senzibilitet». Dragičevića su se Kutinčani tako imali prilike sjetiti kroz njegova djela – tridesetak ulja, pastela i akvarela, u tematskom rasponu od krajolika i portreta do figure. Prof. Mitar ukazao je na veliku ljubav autora prema Lonjskom polju, a kroz svoja je djela komentirao događaje iz svoga vremena i osobnog iskustva, često na nadrealistički način. «Njegova slikarska radoznalost definirala ga je kao slikara s divergentnim interesima, a to je on i dokazao u dosegu svojih mogućnosti. Umjetnost vrijedi samo onoliko koliko iskreno govori o vama», zaključuje Mitar u pratećem katalogu.

 

drga sla

 

Slavica Moslavac podsjetila je na širu ulogu Stjepana Dragičevića u tadašnjem društvenom životu Kutine, na njegovu osobnost i veselu narav. Zasigurno su ga u tim riječima prepoznali i članovi njegove obitelji uz čiju je pomoć i nastala ova izložba. Supruga, unuci i djeca te ostali članovi obitelji bili su dirnuti evociranjem uspomena, te su javno zahvalili svima koji ga se sjećaju i koji su se kroz njegova djela pristali vratiti i u svoju prošlost koja ih na ovaj ili onaj način veže uz Stjepana.

Ljudi žive kroz svoja djela, a kod pedagoških radnika ova rečenica ima znatno širu dimenziju. Upravo se na ovu dimenziju značaja izložbe osvrnuo zamjenik gradonačelnika Kutine, Damir Petravić, naglašavajući važnost i utjecaj koji je Stjepan Dragičević u pedagoškom smislu ostavio učenicima, prije svega u načinu promišljanja života i svijeta. Događaj su u glazbenom dijelu programa popratile “Rusalke”.

 

drag u2

 

Izložba ostaje otvorena do 8. travnja.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.