Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Ozakonimo nedjelju kao neradni dan

Priopćenje dopredsjednice HSP AS dr. sc. Vlatke Vukelić

“Potaknuti nedavnim ponovnim pokretanjem inicijative od strane Hrvatske biskupske konferencije za uvođenje nedjelje kao neradnog dana, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević kao i do sada daje punu potporu provedbi ozakonjenja neradne nedjelje. Ovim činom izražavamo potporu inicijativi Europskog saveza za nedjelju (ESN) koji okuplja radničke sindikate, političke stranke, kršćanska društva i građanske udruge, da se na prvu nedjelju u ožujku potakne javnost na poštivanje nedjelje kao dana Gospodnjeg koji treba biti počinak od rada, dan kulturnih i socijalnih aktivnosti i obiteljskog okupljanja. 

HSP dr. Ante Starčević je stranka utemeljena na domoljubnim i kršćanskim vrijednostima. Obitelj je temelj društva, a njegovanje obiteljskih vrijednosti ključno je za zdravi društveni prosperitet.

Rad trgovina nedjeljom oduzima minimum obiteljskog zajedništva i uskraćuje radnicima pravo na zasluženi dan odmora. Ovo pitanje osjetljivo je pogotovo kada su u pitanju žene. Opterećene svim očekivanjima modernoga društva, rad nedjeljom uskraćuje im odmor, druženje s obitelji i duševnu stabilnost. Primjerice, mnoge prodavačice u trgovačkim centrima nemaju slobodan niti jedan dan u tjednu što je nedopustivo u zemlji koju deklariramo katoličkom i u kojoj se borimo protiv bijele kuge. 

Posljednjih godina inicijativa za ozakonjenje slobodne, neradne i kršćanske nedjelje sve više se širi Europom. U zemljama poput Njemačke nedjelja se posebno poštuje što nije uzrokovalo štete u gospodarstvu. Glavni argument zagovornika radne nedjelje je bojazan od masovnog odlaska u kupovinu u susjedne zemlje. Smatramo da veća zabrinutost treba biti zbog visokih cijena osnovnih prehrambenih namirnica zbog čega građani najčešće odlaze u trgovine susjednih zemalja.

Stoga pozivamo članove, simpatizere i sve one koji podržavaju uvođenje neradne nedjelje da se aktivno uključe u bojkot trgovina nedjeljom. Prijeđimo s riječi na djela. Pošaljimo poruku da se izrabljivanje hrvatskih radnika ne isplati i pomozimo djelatnicima u trgovini da nedjelju provode sa svojim obiteljima.

 

S dužnim poštovanjem,

Dopredsjednica HSP AS

dr.sc.Vlatka Vukelić”


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.