Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petir: Srbija mora uložiti veće napore kako bi postigla napredak

Srbija treba posebno ustrajati na jačanju pravne države

Usvajajući Izvješće o izvješću Komisije o Srbiji za 2016. godinu, članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta pozvali su Srbiju da pojača napore kada je riječ o području primjene i provedbi Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, što je bilo sastavni do amandmana zastupnice Marijane Petir, a kojeg je uz nju supotpisalo još 12 njenih kolega iz Europske pučke stranke.

Petir naglašava da je izuzetno važno što je ova referenca usvojena u izvješću budući da sporni Zakon predstavlja stvarnu prijetnju za hrvatske branitelje te je stava da Srbija mora staviti izvan snage članke 2. i 3. predmetnog zakona kako bi mogla nastaviti svoj europski put.

Ona je podsjetila da je pravnom analizom spornih članaka Zakona utvrđeno da je Republika Srbija upotrijebila proizvoljnu konstrukciju – u teoriji i praksi poredbenog i međunarodnog kaznenog prava – nepoznatog hibrida načela primjene kaznenog zakonodavstva u prostoru koje po sadržaju i suštini ne odgovara načelu univerzalne jurisdikcije, kao niti ijednom drugom poznatom načelu važenja kaznenog zakonodavstva u prostoru. Petir koja je inicirala izradu pravne analize i za to prikupila podršku većine hrvatskih zastupnika u Europskom parlamenta kaže da se nada da će hrvatska Vlada voditi računa da se pitanje spornog Zakona što prije riješi „jer ovakvo stanje izaziva pravnu nesigurnost za hrvatske građane, a posebno one koji su Hrvatsku branili od velikosrpske agresije“, rekla je Petir.

Petir EPP

Zastupnici Europskog parlamenta svojim amandmanima pozivaju Srbiju da uskladi svoju vanjsku politiku s politikom Europske unije, uključujući i onu spram Rusije te da osigura neovisnost pravosuđa u praksi. Srbija treba posebno ustrajati na jačanju pravne države jer korupcija i organizirani kriminal još uvijek predstavljaju prepreku demokratskom, društvenom i gospodarskom razvoju zemlje.

Petir je izrazila zabrinutost i da „napredak u području jamčenja prava nacionalnih manjina nije zadovoljavajući“ podsjetivši kako su „promicanje i zaštita ljudskih prava, uključujući i prava nacionalnih manjina, temeljni preduvjet za pristupanje EU-u“, što je također usvojeno u konačnom tekstu izvješća. Zastupnica je do sada više puta upozoravala na kršenje prava Hrvata u Vojvodini te je stava da Srbija mora uložiti veće napore kako se Hrvati u Srbiji ne bi osjećali kao „građani drugog reda“.

Srbiju se poziva i na poboljšanje regionalne suradnje u pogledu rješavanja slučajeva ratnih zločina u skladu s međunarodnim zakonodavstvom, a poseban naglasak se stavlja na pristup bez diskriminacije i rješavanje pitanja nekažnjivosti te jamčenje preuzimanja odgovornosti. Srbijanske se vlasti poziva i da pojačaju napore za pronalazak i identifikaciju nestalih osoba i utvrđivanje lokacija masovnih grobnica.

U konačnom izvješću usvojen je i amandman zastupnice Petir kojim izražava zabrinutost oko slanja srpskog vlaka na sjeverno Kosovo te se poziva Srbiju da se suzdrži od provokativnih radnji i korištenja neprimjerene retorike.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.