Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Predstavljena knjiga “Pustinjaci podno Garić planine”

knjiga dr. Silvije Pisk

knjiga dr. Silvije Pisk

U kutinskom Muzeju Moslavine predstavljena je knjiga Pustinjaci podno Garić planine autorice dr. Silvije Pisk.

Ravnateljica Muzeja Moslavina Jasmina Uroda Kutlić izrazila je zadovoljstvo predstavljanjem knjige i zahvalila autorici na njenom istraživačkom radu kojeg je predstavila u knjizi, jer knjiga popunjava značajnu prazninu i produbljuje spoznaje o hrvatskim Pavlinima. Knjiga je osobito zanimljiva stanovnicima Kutine i Moslavine zbog nedovoljnog poznate povijesti pavlinskog samostana Blažene djevice Marije poznatijeg pod nazivom Bela crkva.

O knjizi dr. Silvije Pisk govorili su prof. Hrvoje Gračanin s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu te dr. Tajana Pleše, v. d. ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Povijest pavlina, jednog od najvažnijih crkvenih redova srednjeuropskog Ugarskog-Hrvatskog kraljevstva nedovoljno je istražena i poznata pa je knjiga „Pustinjaci podno Garić planine“ veliki doprinos kako moslavačkoj tako i hrvatskoj historiografiji. O samostanu Blažene djevice Marije na Gariću dosad nije nikad napisana sustavna analiza pa knjiga Silvije Pisk ima i pionirsko obilježje.

Nijedna analiza povijesti pavlina u Hrvatskoj od sada nadalje neće moći zaobići autoričinu knjigu, tako i kao model kako bi se trebalo pristupati analizi pojedinih pavlinskih sjedišta na hrvatskom povijesnom tlu. Knjiga daje doprinos lokalnoj, nacionalnoj i regionalnoj srednjoeuropskoj povijesti, a značajna je i izvan granica hrvatske historiografije.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.