Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Baćin: Otvorena Spomen soba Domovinskog rata – Memorijalni prostor

Ministar Tomo Medved: “Žrtva ne smije biti zaboravljena!”

Ministar Tomo Medved: "Žrtva ne smije biti zaboravljena!"

Općina Hrvatska Dubica, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, uredila je potkrovlje zgrade Hrvatskog doma u naselju Baćin, kao Spomen sobu Domovinskog rata – Memorijalni prostor, s ciljem da se na jednom mjestu mogu vidjeti imena 39 vojnih i 98 civilnih žrtvava, koje su položile život na oltar domovine, poginule na području Općine Hrvatska Dubica, a  gdje bi buduće generacije dolazile upoznati se s Domovinskim ratom.

Zgrada Hrvatskog doma nalazi se u neposrednoj blizini druge po broju žrtava masovne grobnice u Republici Hrvatskoj, mjesta na kojemu su 1997. godine ekshumirana tijela 56 nevino ubijenih civila.

Spomen soba Domovinskog rata  – Memorijalni prostor danas je otvorena u nazočnosti obitelji poginulih branitelja i civila, predstavnika braniteljskih udruga, predstavnika općina i gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji, Sisačko-moslavačke županije, policijskih uprava, Vlade i Ureda Predsjednice RH .

 

b 11

 

Ovaj Memorijalni prostor simboličnim presijecanjem vrpce otvorili su izaslanik Predsjednice RH , umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik Predsjednika Vlade , ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i načelnik Općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak.

Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije inicira, sudjeluje i podržava sve aktivnosti koje promiču vrijednosti Domovinskog rata, rekao je dopredsjednik Koordinacije Nenad Bužanić

 

 

b m

 

Načelnik općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak zahvalio se svima koji su pružili potporu u realizaciji ovoga projekta, posebno dr. sc. Jakši Ragužu na povijesno-viktimološkoj studiji u čijoj izradi je , dostupnošću dokumentacije, pomogao i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar centar.

 

 

b ž

 

Baćin je mjesto gdje zastaje dah, mjesto tuge, mjesto gdje su 21. listopada 1991. godine masakrirani i ubijeni mještani na svom pragu, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Previše je ovakvih mjesta stradanja u našoj Domovini, istaknuo je župan

 

 

medved

 

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  izrazio je najdublju sućut obiteljima stradalih mještana ovoga kraja. Otvaranjem Spomen sobe odajemo poštovanje nevinim žrtvama zločina počinjeg u Domovinskom ratu na području ove općine.

 

 

Prošlo je više od četvrt stoljeća od zločina nad civilima, ali sjećanja su bolna, žrtve ne smiju biti zaboravljene i one su zalog za budućnost, rekao je Medved.

 

marek

 

Posebno težište stavljamo na traženje naših nestalih branitelja i civila i rasvjetljavanje njihovih sudbina. Za njihove  obitelji rat još uvijek traje.

 

 

b10

 

Sjećanje na naše Domoljube osjećamo gdje god se nalazimo, rekao je izaslanik Predsjednice RH, general-pukovnik Marijan Mareković

 

 

Kod spomenika „Golubica“ izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a sveta misa, koju je predvodio biskup sisački mons. Vlado Košić , služena je u crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici.

 

b4b 3

b 2b 5


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.