SMŽ

Baćin: Otvorena Spomen soba Domovinskog rata – Memorijalni prostor

Ministar Tomo Medved: “Žrtva ne smije biti zaboravljena!”

Ministar Tomo Medved: "Žrtva ne smije biti zaboravljena!"

Općina Hrvatska Dubica, u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom, Ministarstvom hrvatskih branitelja i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, uredila je potkrovlje zgrade Hrvatskog doma u naselju Baćin, kao Spomen sobu Domovinskog rata – Memorijalni prostor, s ciljem da se na jednom mjestu mogu vidjeti imena 39 vojnih i 98 civilnih žrtvava, koje su položile život na oltar domovine, poginule na području Općine Hrvatska Dubica, a  gdje bi buduće generacije dolazile upoznati se s Domovinskim ratom.

Zgrada Hrvatskog doma nalazi se u neposrednoj blizini druge po broju žrtava masovne grobnice u Republici Hrvatskoj, mjesta na kojemu su 1997. godine ekshumirana tijela 56 nevino ubijenih civila.

Spomen soba Domovinskog rata  – Memorijalni prostor danas je otvorena u nazočnosti obitelji poginulih branitelja i civila, predstavnika braniteljskih udruga, predstavnika općina i gradova u Sisačko-moslavačkoj županiji, Sisačko-moslavačke županije, policijskih uprava, Vlade i Ureda Predsjednice RH .

 

 

Ovaj Memorijalni prostor simboličnim presijecanjem vrpce otvorili su izaslanik Predsjednice RH , umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik Predsjednika Vlade , ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i načelnik Općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak.

Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije inicira, sudjeluje i podržava sve aktivnosti koje promiču vrijednosti Domovinskog rata, rekao je dopredsjednik Koordinacije Nenad Bužanić

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/04/SOBA-1.mp3?_=1

 

 

Načelnik općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak zahvalio se svima koji su pružili potporu u realizaciji ovoga projekta, posebno dr. sc. Jakši Ragužu na povijesno-viktimološkoj studiji u čijoj izradi je , dostupnošću dokumentacije, pomogao i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar centar.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/04/SOBA-2.mp3?_=2

 

 

Baćin je mjesto gdje zastaje dah, mjesto tuge, mjesto gdje su 21. listopada 1991. godine masakrirani i ubijeni mještani na svom pragu, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/04/SOBA-3.mp3?_=3

 

Previše je ovakvih mjesta stradanja u našoj Domovini, istaknuo je župan

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/04/SOBA-4.mp3?_=4

 

 

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved  izrazio je najdublju sućut obiteljima stradalih mještana ovoga kraja. Otvaranjem Spomen sobe odajemo poštovanje nevinim žrtvama zločina počinjeg u Domovinskom ratu na području ove općine.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/04/SOBA-5.mp3?_=5

 

Prošlo je više od četvrt stoljeća od zločina nad civilima, ali sjećanja su bolna, žrtve ne smiju biti zaboravljene i one su zalog za budućnost, rekao je Medved.

 

 

Posebno težište stavljamo na traženje naših nestalih branitelja i civila i rasvjetljavanje njihovih sudbina. Za njihove  obitelji rat još uvijek traje.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/04/SOBA-6.mp3?_=6

 

 

Sjećanje na naše Domoljube osjećamo gdje god se nalazimo, rekao je izaslanik Predsjednice RH, general-pukovnik Marijan Mareković

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/04/SOBA-7.mp3?_=7

 

Kod spomenika „Golubica“ izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće, a sveta misa, koju je predvodio biskup sisački mons. Vlado Košić , služena je u crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici.

 


 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version