Ostalo

Europski parlament raspravljao o Mađarskoj

Petir: “Europskoj uniji treba jaka Mađarska”

Petir: "Europskoj uniji treba jaka Mađarska"

Europski je parlament na svojoj plenarnoj sjednici održanoj ovog tjedna u Bruxellesu raspravljao o aktualnom stanju u Mađarskoj te novom Zakonu o visokom obrazovanju, a na sjednici su sudjelovali i mađarski predsjednik Vlade Viktor Orban te prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. Dok su neki zastupnici smatrali kako je novi mađarski zakon o obrazovanju napad na slobodu znanosti, drugi tvrde kako je područje obrazovanja u nadležnosti zemalja članica te da Mađarska ima pravo autonomno urediti to područje.

Mađarski premijer Orban u svom je govoru rekao kako je u Europski parlament došao braniti svoju zemlju naglasivši veliki napredak koji je Mađarska ostvarila od 2008. godine, a koji se sada očituje na putu k najmanjoj stopi nezaposlenosti u Europskoj uniji (4 posto) s ciljem postizanja pune zaposlenosti.

Orban je napomenuo i kako se državni dug smanjuje, a gospodarski je rast konstantan i iznosi oko 4 posto. O problemima koje Mađarska ima s američkim milijarderom mađarskog podrijetla i utemeljiteljem međunarodnog sveučilišta CEU u Budimpešti Georgom Sorosom rekao je kako zna da su „mađarska snaga i veličina puno manje od snage financijskog spekulanta Sorosa“.

„Soros napada Mađarsku i unatoč tomu što je svojim financijskim spekulacijama uništio živote milijuna Europljana te je u Mađarskoj kažnjen za te spekulacije, otvoreni je neprijatelj eura, no i dalje ga se prima na najvišoj europskoj razini“, naglasio je Orban ne skrivajući nezadovoljstvo što su Sorosa primili najviši dužnosnici EU.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je da je Europska unija jaka koliko je jaka svaka njena članica. „Europskoj uniji treba jaka Mađarska i mene osobno uspjeh Mađarske kao i svake države članice veseli. Predani rad svih nas preduvjet je da naši građani žive bolje. Kada se pojave problemi, dobro je da ih kao europska obitelj rješavamo u duhu zajedništva i solidarnosti“, rekla je Petir.

Ona je napomenula kako je isto tako važno poštivati nadležnost država članica te je dodala da je pravo Mađarske da zahtijeva ispunjavanje standarda od svih sveučilišta kako bi se razriješila situacija u kojoj neka neeuropska sveučilišta imaju bolje poslovne prilike nego europska. „Takvih je u Mađarskoj čak 28, a među njima i sveučilište Georga Sorosa u Budimpešti  koje ne može biti nikakav izuzetak te bez obzira na to što na njemu studira svega 10 posto Mađara, to sveučilište treba poštivati mađarske zakone“, rekla je Petir.

Dodala je da NGO-i koji dobivaju novac iz inozemstva trebaju u duhu transparentnosti za koju se zalažu prikazati tko financira njihovo poslovanje jer je to najbolji način da se otklone nedoumice koje narušavaju povjerenje građana i Vlade u njihov rad.


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version