Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Koncert pjesama Pasionske baštine

Prikaz pučke korizmene tradicije

Prikaz pučke korizmene tradicije

Vrijeme je korizme, molitve, dobrih djela i posta pa je povodom dolazećeg blagdana Uskrsa, prikazom pučke korizmene tradicije, u jasenovačkoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije i Svetog Nikole, priređen koncert pjesama  Pasionske baštine.

 

PASION_4

 

Pučku korizmenu tradiciju kroz napjeve iz naselja Jasenovca, Novske i Hrvatske Dubice, pjesme koje se pjevaju samo u tim krajevima, izveli si vokalna skupina KUD-a „Košutarica“, pjevačka grupa KUD-a „Šubić“ Novska te Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac.

 

PASION_3

 

Tako je koncert „O Isuse izranjeni“, ove pjevačke grupe koje su uvježbali Zoran Filipović,  folklorni koreograf uz stručnu suradnicu Valentinu Šepak Molnar, dobio svoj koncertni nastavak.

 

 

Koncert, kaže Filipović završava jednom uskrsnom pjesmom uz zvuke orgulja

 

 

PASION_2

 

Općinska načelnica i članica Udruga za očuvanje kulturne baštine Jasenovac, Marija Mačković, sa zadovoljstvom ističe suradnju folklornih skupina, na realizaciji koncerta kao i njegovanje tradicije koju čuvaju i rade punim srcem.

 

 

Voditeljica KUD-a „Šubić“ Novska, Marija Kos, kaže kako se bogatstvo Pasionske baštie  kroz manifestacije uoči Uskrsa, kada se održava niz glazbenih, scenskih i folklornih obreda, zajedničkim nastupima započeli u Jasenovcu. Prije dvije godine koncerte su prikazali u crkvama, u Jasenovcu, Novskoj, Zagrebu i Sisku, a pred ovogodišnje uskršnje blagdane, nakon Jasenovca, koncert će imati i u novljanskoj župnoj crkvi sv. Luke Evanđelista, u utorak 11. travnja s početkom u 19,30 sati.

 

PASION_5


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.