Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

Predstavljanje minskog problema u RH

Predstavljanje minskog problema u RH

Po dvanaesti put u Hrvatskoj, danas je obilježen Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Predstavljanje minskog problema u Republici Hrvatskoj održano je u prostorijama Gradske uprave u Glini u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog centra za razminiranje.

Ante Brkljačić, v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, istaknuo je da djelovanjem Centra do sada na području Republike Hrvatske razminirano preko 562 kilometra minskog prostora, na što je utrošeno 5,1 milijadri kuna:

 

 

Hrvatski centar za razminiranje održava i kontinuirano unapređuje sustav obilježenosti minski sumnjivih područja te putem jedinstvene baze podataka, informira građane o tim područjima koja su trenutno obilježena sa 14 020 oznaka minske opasnosti, dodao je Brkljačić i istaknuo važnost edukacije, čime se smanjuje broj žrtava:

 

 

Prema statističkim podacima, od 1991. godine do danas, od mina su stradale 2002 osobe, od kojih je smrtno stradalo 518 osoba. Hrvoje Debač, v.d. ravnatelja Ureda za razminiranje Vlade RH ovom prilikom je istaknuo:

 

 

Na području Sisačko-moslavačke županije smrtno je stradalo 78 osoba u razdoblju od 1991. do 2012. godine, a zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje, nakon 2012. godine smrtno stradalih osoba na području županije nije bilo, rekao je Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

Župan je podsjetio i na uspješno provedene projekte u području razminiranja:

 

 

Nakon toga, na području Sisačko-moslavačke županije, ostat će 59 kilometara kvadratnih šumskog i 3,1 kilometara kvadratnih poljoprivrednog minski sumnjivog zemljišta, zaključio je župan.

Izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik MORH-a, Zdravko Jakop:

 

 

Jakop je čestitao županu Žiniću istaknuvši da je Sisačko-moslavačka županija u samom vrhu po uspješnosti povlačenja europskih sredstava za razminiranje.

Na konferenciji je svoju knjigu „Crveni fićo“ predstavio Žarko Plevnik koji je istaknuo kako će sav prihod od prodaje knjige biti namijenjen razminiranju.

Nakon konferencije, program je nastavljen u Gradskom parku gdje je prezentiran rad pirotehničara te su izložena minsko eksplozivna sredstva i karte minski sumnjivih područja, a u organizaciji Invalidskog odbojkaškog kluba „Zagreb“ odigrana je utakmica sjedeće odbojke.

 

P1000171 P1000184

P1000174 P1000189

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.