Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

PPD najavio prekid isporuke plina kutinskoj Petrokemiji!

Hoće li se aktivirati Stožer za obranu Petrokemije?

Hoće li se aktivirati Stožer za obranu Petrokemije?

U 18 sati je, prema najavama, trebao početi sastanak članova Nadzornog odbora kutinske Petrokemije. Povod sastanka je dopis Prvog plinarskog društva upućen kutinskoj Petrokemiji u kojem stoji kako će sutra prekinuti isporuku plina. Razlog – dugovanje.

U priopćenju iz PPD-a, kako je objavio HRT-e, navodi se da su proteklih godina poduzeli velike napore da se proizvodnja Petrokemije održi te su zajedno s upravama Petrokemije pokušavali pronaći kompromisna rješenja u korist Petrokemije kojima su, kažu, bitno pozitivno utjecali na financijsku situaciju te tvrtke.

“Međutim, kao privatna tvrtka, zbog dugovanja Petrokemije u statusu smo njezina najvećeg vjerovnika s najvećom razinom nepodmirenoga duga i najvećom razinom rizika budućega poslovanja, što nije slučaj niti jednog od ostalih vjerovnika Petrokemije. Smatramo kako je osobito važno zadržati radna mjesta te pokrenuti tehnološki i poslovni razvoj Petrokemije. Vjerujemo kako će Vlasnici društva pronaći najbolje rješenje na dobrobit Petrokemije ali i dobavljača”, stoji u priopćenju iz PPD-a.

Iz Petrokemije su potvrdili da su zaprimili dopis od PPD-a o mogućoj obustavi isporuke prirodnog plina zbog povećanja duga za isporučeni plin. Navode da to može uzrokovati blokadu društva.

U tijeku su razgovori s dobavljačima oko rješavanja novonastale situacije te će Uprava o daljnjim aktivnostima izvijestiti sukladno propisima, kažu u Petrokemiji.

Cijena dionicama Petrokemije u protekla je tri dana pala za nešto više od 17 posto, a i danas je u minusu, koji oko 16 sati, iznosi 3,8 posto.

Posljednjih dana kutinski se proizvođač mineralnih gnojiva u medijima spominje u kontekstu krize u Agrokoru, s obzirom da su neke tvrtke iz sastava tog koncerna, poput Belja i Vupika, veliki potrošači mineralnih gnojiva.

Petrokemija je u ožujku izvijestila da je zaključila nove ugovore za opskrbu prirodnim plinom u plinskoj godini 2017./2018. s Inom i Prvim plinarskim društvom, čime je osigurala dovoljne količine plina za planiranu proizvodnju tijekom te plinske godine.

O zaključenju ugovora s Petrokemijom izvijestila je i Ina, koja je navela kako je potpisan Ugovor o opskrbi prirodnim plinom za isporuku 317 milijuna prostornih metara u plinskoj godini 2017./2018., odnosno od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine.

Prirodni plin ključna je sirovina za kutinsku Petrokemiju, koja je jedan od najvećih hrvatskih potrošača prirodnog plina s godišnjom potrošnjom od oko 620 milijuna prostornih metara.

Petrokemija je prema nerevidiranim rezultatima poslovanja u 2016. godini ostvarila ukupne prihode od 1,93 milijarde kuna, rashode od 2,02 milijarde kuna iskazavši tako gubitak od 87,3 milijuna kuna koji je 5,6 posto manji nego godinu ranije


Foto: Screenshot HRT


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.