Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Dvadeset godina petrinjskog zbora “LIRA”

Da se ne zaboravi petrinjska pjesma…

Da se ne zaboravi petrinjska pjesma...

Dvadeset godina kontinuiranog rada i njegovanja pjesme obilježile su u petak, 05. svibnja članice Pjevačkog zbora „Lira” Petrinja. Iako pjevaju pjesme od onih starogradskih do domoljubnih, najdraže su im one petrinjske koje s njima uvježbava voditeljica Lana Komlinović

 

 

Zbro „Lira“ je osnovan 1975. godine, a prije dvadeset godina rad ovoga zbora je obnovljen. Petrinjski povjesničar prof. Ivan Rizmaul jedan je od onih koji je sudjelovao u njezinom osnivanju prije četrdesetak godina.

Naime, 1974. godine bili smo na jednom međunarodnom natjecanju u Švicarskoj, u Montreuxu i nakon toga došlo je do udara, odnosno smjene u vodstvu. Smijenjeni su tadašnji zborovođa Mato Bučar i predsjednik Eduard Gener.

Dio članova Radničkog kulturno – umjetničkog društva „Artur Turkulin“ je napustio zbor i osnovao svoj vlastiti, jer nismo htjeli slušati direktivu iz Komiteta koje se pjesme smiju pjevati. Dakle osnovali smo „Liru“ i da vam kažem kolika je tada bila „sloboda“, registracija „Lire“ je bila tek 1980.

Cijelo vrijeme od osnutka 1975. godine pa do 1994. godine, do smrti gospodina Mate Bučara u progonstvu, upravo je on vodio zbor. Potom od 1994. do 1997. godine, nažalost zbor ne djeluje, a onda 1997. godine postaje ženski zbor koji djeluje pod imenom „Lira“ i evo danas obilježavamo dvadeset godina obnove rada, kaže Rizmaul kojeg posebno raduje

 

 

lira 5

 

Poklonivši svakoj članici ružu petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović pridružio se rođendanu petrinjske „Lire“.

 

 

Predsjednica zbora Ivana Malović podsjetila je na brojne nastupe ovoga zbora u proteklih dvadeset godina, te se zahvalila svima koji su pratili njegov rad. Među njima je i Radio Quirinus koji je u svojoj emisiji „Bakina škrinjica“ ugostio 12 puta i to uvijek druge nedjelje u svibnju na Majčin dan.

 

lira 3

 

Svim članicama poznati petrinjski lončar i glazbenik Mate Stanešić poklonio je petrinjsku stucku.

Rođendan naravno nije mogao proći bez pjesme, pa su u Maloj dvorani POU Hrvatski dom Petrinja  pred brojnom publikom zapjevali PZ „Lira“ i tamburaši FA Petrinjčica.

 

lira 1


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.