Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Vijećnici potpisima zajamčili suradnju u Županijskoj skupštini

“Ovo je dogovor o suradnji, a ne koalicija”

"Ovo je dogovor o suradnji, a ne koalicija"

S pet kandidacijskih lista na izborima za Županijsku skupštinu ukupno je 23 vijećnika. Povjerenje im je dalo 52,45% birača, obrazložio je Vladimir Čavrak u ime predstavnika pet političkih stranaka na tiskovnoj konferenciji kojoj je tema bila inicijativa za suradnju u županijskoj skupštini.

 

potpisi 2

 

Zahvalivši se na povjerenju biračima Vladimir Čavrak (kandidat za župana liste BM365-Stranka rada i solidarnosti, PH, HDRS i BUZ) rekao je kako su ovi „vijećnici svojim potpisima zajamčili da podržavaju suradnju u konstituiranju Županijske skupštine i suradnju u radu Skupštine u narednom mandatnom razdoblju od 2017. do 2021. godine.

Ukupno 23 vijećnika, koji svojim potpisima jamče ovu suradnju, također izjavljuju svoju spremnost na demokratsku i transparentnu suradnju Županijske skupštine kao predstavničkog tijela građana Sisačko-moslavačke županije s budućim županom kao nositeljem izvršne vlasti. Ova suradnja će se temeljiti na demokratskim principima i međusobnom dogovoru s ciljem očuvanja i poštivanja demokratski izražene volje birača, te s namjerom ostvarivanja najboljih razvojnih programa koji imaju za cilj povećanje standarda i dobrobiti građana Sisačko-moslavačke županije“, istaknuo je Čavrak.

Zdenko Vahovec, kandidat za župana koji je s aktualnim županom Ivom Žinićem u drugom krugu lokalnih izbora za župana istaknuo je kako je ovo  zajednička platforma poštivanja volje birača

 

 

Ovim smo činom napravili pozitivni iskorak na hrvatskoj političkoj sceni i nešto što je pozitivno u parlamentarnoj demokraciji, rekao je Vahovec.

MOST-ov Milan Brigljević je istaknuo kako ova stranka pristaje na sporazumno formiranje Županijske skupštine od strane ovih pet kandidacijskih listi. „Dogovor o formiranju Skupštine postignut je bez ikakvih uvjeta sudionika i sa proporcionalnim sudjelovanjem stranaka i koalicija.

MOST ne daje potporu nikome u predstojećem drugom krugu izborne kampanje i želimo da se ovaj čin shvati kao pokušaj doprinosa demokratskim procesima u našoj županiji. Ovo nije akt rušenja mogućeg budućeg župana jer mislimo da nam je svima cilj opće dobro i napredak županije“, rekao je Brigljević.

HSS-ov Željko Lenart je izrazio zadovoljstvo što su se okupili oko ove inicijative. „Da pokažemo da se može okupiti i parlamentarna većina u Skupštini i bez one opcije koju daje župan. Obzirom da Skupština odlučuje o mnogo toga u Županiji, obzirom da vijećnici koje donose odluke su odgovorni, ovdje su se okupili odgovorni ljudi.

 

 

HNS-ova Marija Bilman je istaknula kako ta stranka podržava ovu inicijativu. „Ocjenjujemo da će zaista ova inicijativa uroditi dobrim plodom, da je ona na dobrobit svih stanovnika ove županije. Ovako dobar korektiv sa Županijskom skupštinom koja će biti filter u donošenju svih odluka koje budu dolazile od župana, da će zaista ovdje biti dobro izanalizirana u ovakvom sastavu ili u ovakvoj većini Županijske skupštine sa svim ovdje predstavljenim političkim strankama.  Rezultat toga će biti odluke koje ići u korist svih stanovnika i građana ove županije, a ne samo pojedinih njenih dijelova“, rekla je Bilman.

U ime Narodne stranke Reformisti o razlozima suradnje govorio je Darinko Dumbović

 

 

Ovo nije koalicija, nego dogovor o suradnji, a tko će biti predsjednik Županijske skupštine znat će se nakon drugog kruga izbora za župana, zaključio je Čavrak.

Sporazum o suradnji postigle su ove političke stranke: SDP, HNS, SDSS, SDA, Hrvatski laburisti-Stranka rada, HSS Braće Radić, SU, BM 365-Stranka rada i solidarnosti, PH, HDRS, BUZ, MOST, HSS, HSP, Narodna stranka Reformisti, Zelena lista, HSD, DSSH i AM.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.