Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

HKUD “Radost” Sela predstavljat će našu županiju na Vinkovačkim jesenima

Najbolje ocijenjena nošnja gostiju iz Tinja, KUD-a “Sidraga”

Najbolje ocijenjena nošnja gostiju iz Tinja, KUD-a "Sidraga"

„Martinski susreti“ , trideset i drugi u kontinuitetu, 20. Županijska smotra izvornoga folklora održana je ove subote, 10. lipnja u Martinskoj Vesi u organizaciji KUD-a Martinčani.

U programu smotre sudjelovalo je 10 kulturno-umjetničkih društava s područja Sisačko-moslavačke županije i tri gostujuća, dva društva iz Zadarske i jedno iz Karlovačke županije.

 

svi

 

I ove je godine smotra održana u dva dijela, a u prvom kroz Reviju narodnih nošnji društva su prikazala svoje izvorne narodne nošnje. Pomak u odnosu na prošlu godinu kada se birala najljepša djevojka ili žena u narodnoj nošnji je ovogodišnji izbor para u narodnoj nošnji.

 

DSCN4010

 

Stručni ocjenjivački sud, osim što je pratio smotru, i u konačnici  odlučio o društvima koja će predstavljati Sisačko-moslavačku županiju na različitim susretima i smotrama koje se tijekom godine održavaju u Republici Hrvatskoj, ocijenio je i najljepše nošnje.

 

DSCN4012

 

Tako su dr. sc. Iva Niemčić (ples), prof. Josip Forjan (nošnja) i dr. sc. Irena Miholić odlučili i o prva tri mjesta u reviji narodnih nošnji.

 

DSCN4016

 

Treće je mjesto pripalo paru HKUD-a „Radost“ Sela, čiji su predstavnici bili Irena Folnožić i Željko Noršić, drugo je mjesto pripalo KUD-u Jelenčanka iz Gornje Jelenske . Par koji je nosio nošnju iz ovoga dijela naše županije  su Ana Andlar i Vladimir Ložar.

Najljepšom nošnjom stručni ocjenjivački sud ocijenio je nošnju koju su nosili gosti iz Zadarske županije Nevenka i Krešimir Vrkić, članovi KUD-a Sidraga iz Tinja.

 

DSCN4024

 

U dijelu smotre u kojem su sudjelovala društva koja su na ranije održanim pred smotrama po regijama u Sisačko-moslavačkoj županiji zaslužili biti na završnoj smotri sudjelovala su društva: KUD Martinčani- Martinska Ves, KUD Seljačka sloga Kutina, KUD Mijo Stuparić Velika Ludina, KUU Viduševac iz Gornjeg Viduševca, HKUD Radost Sela, KUD Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića, KUD Seljačka sloga Greda Sunjska, HKUD Poculica Letovanić i KUD Jelenčanka iz Gornje Jelenske.

 

DSCN4017

 

Na najvažnijoj godišnjoj folklornoj smotri Vinkovačkim jesenima, kao najbolje ocijenjeno ,sudjelovat će i predstavljati našu županiju HKUD Radost iz Sela. Na smotri u Martinskoj Vesi  predstavili su  se programom „Blagdan Tijelovo“ .  Stručni sud je odlučio kako će na Susretima izvornih skupina u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, koja će se održati u Sisku, sudjelovati KUD Seljačka sloga Greda Sunjska, a na Đakovačkim vezovima KUD Jelenčanka iz Gornje Jelenske.

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, Općine Martinska Ves, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora kulture i Hrvatskog društva skladatelja.

Predsjednica KUD-a Martinčani Nikolina Šiško zadovoljna je razinom na koju je podignuta ova županijska smotra

 

 

Stjepan Ivoš, načelnik Općine Martinska Ves podsjetio je na dugu tradiciju održavanja ovih smotri i to upravo u ovom kraju u kojem su rođena braća Radić

 

 

ivan

 

Smotru je proglasio otvorenom izabrani zamjenik župana Ivan Celjak

 

 

Izabrani predstavnici tako će sudjelovati na smotri Hrvatskog sabora kulture, Đakovačkim vezovima, Vinkovčkim jesenima, Brodskom kolu, smotri Igra kolo i Smotri folklora Zadarske županije. U Ogulinu, Slavonskom Brodu i Zadru odabrana društva će sudjelovati kao gosti, dok će na smotri HSK, Đakovačkim vezovima i Vinkovačkim jesenima predstavljati našu županiju i svoj izvorni folklor u natjecateljskom dijelu.

Više sa smotre poslušajte u emisiji “Bakina škrinjica” u nedjelju, 11. lipnja od 11,30 sati.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.