Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Komarevo – prva crta obrane Siska

26 godina od izlaska prvih dragovoljaca na sisačku bojišnicu

26 godina od izlaska prvih dragovoljaca na sisačku bojišnicu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen- obilježja hrvatskim braniteljima u Komarevu , svetom misom u crkvi sv. Katarine, te prigodnom svečanošću , u nedjelju, 25. lipnja obilježena su dva značajna događaja iz novije hrvatske povijesti : izlazak  prvih hrvatskih dragovoljaca na sisačku bojišnicu i osnivanje 57. SAMB-a Marijan Celjak, prve dragovoljačke bojne.

Podno spomen obilježja počast poginulim hrvatskim braniteljima odali su izaslanik predsjednice RH Ivan Celjak, izaslanstva grada Siska i Sisačko-moslavačke županije , GS OS RH i MUP-a , te brojne braniteljske udruge.

Prvi su podno spomen obilježja vijenac položili i svijeću zapalili članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja.

 

c 3

 

Na povijesnu 1991. godinu i ulogu Komareva u obrani Siska podsjetio je i predsjednik Gradskog ogranka UHDDR-a grada Siska Antun Pereković

 

c 1

 

 

 c5

 

Željko Srpak, predsjednik Udruge veterana 57. SAMB-a Marijan Celjak podsjeća kako je ova bojna osnovana i godinu dana prije no što su dragovoljci izašli na crtu bojišnice, jer su djelovali kao nenaoružana postrojba

 

 

c6

 

U ime načelnika GS OS RH generala zbora Mirka Šundova, brigadir Predrag Krapljan zapovjednik logističkog operativnog središta ZZP-a posebno je naglasio:

„Nemojmo se nikada umoriti ponavljati istinu o tome da je to bio rat u kojem je obranjena i oslobođena Hrvatska i koji je s pravom najsvjetlijom slovima upisan u njezine temelje! Zbog toga ne smijemo nikada zaboraviti one koji su u te temelje ugradili svoje živote.

 

krap

 

One koji i danas, časno i ponosno, predvođeni svojim i našim generalom Jankom Bobetkom, brigadirima Marijanom Celjakom i Stjepanom Grgcem, pukovnikom Predragom Matanovićem i mnogim drugim hrvatskim herojima, stoje na vječnoj straži Domovine, kao zalog njezine budućnosti, ali i ispit savjesti i odgovornosti našoj i generacijama koje dolaze!“

 

c 2

 

Kao izaslanik predsjednice RH , zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak u svom obraćanju najprije je čestitao Dan državnosti , te podsjetio

 

 

Obilježavanje koje su organizirali Gradski ogranak UHDDR grada Siska, Temeljni ogranak Mato Barić Komarevo i Udruga vetrana 57. SAMB-a održano je pod pokroviteljstvom grada Siska, SMŽ i Ministarstva hrvatskih branitelja.

 

c7

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.