SMŽ

U šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe

“Velika je uloga onih koji su među prvima ustali protiv fašizma”

"Velika je uloga onih koji su među prvima ustali protiv fašizma"

„Osnivanje sisačkog partizanskog odreda događaj je koji se voljom vlasti u današnjoj Republici Hrvatskoj slavi kao Dan antifašističke borbe“-  rekao je u četvrtak, 22. lipnja na svečanosti obilježavanja ovoga značajnog datuma u hrvatskoj povijesti predsjednik SABA RH Franjo Habulin , čestitavši okupljenima Dan antifašističke borbe.

Dan antifašističke borbe obilježava se u spomen na  osnivanje prve naoružane antifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europu u Drugom svjetskom ratu – Prvog sisačkog partizanskog odreda. Nakon polaganja cvijeća u Spomen parku Brezovica, u obraćanju uzvanika istaknuta je važnost ideje antifašizma.

Svečanost, koju su i ove godine organizirali Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija,  počela je polaganjem cvijeća brojnih izaslanstava, među kojima i SABA RH, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, izaslanika predsjednice Republike, istarskog župana Valtera Flege, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Jasena Mesića te izaslanika  predsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Izaslanik predsjednice RH, istarski župan Valter Flego istaknuo je kako „danas ovdje stoji ispunjen neizmjernim ponosom i zahvalnošću prema svim antifašističkim borcima koji su se hrabro suprotstavili jednom od najvećih zala koje suvremeni svijet pamti – fašizmu“, pritom naglasivši kako se narodno-oslobodilački pokret u Republici Hrvatskoj razvio kao nigdje u Europi, a put do neovisne Hrvatske bio je mučan i težak.

 

 

Izaslanica Sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, Ivanka Roksandić istaknula je veliku ulogu onih koji su među prvima ustali protiv fašizma

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/06/BREZOVICA-1.mp3?_=1

 

Nužno je odati poštovanje onima koji su u povijesti našeg naroda ostavili trag, svima onima koji su bili žrtve, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/06/BREZOVICA-2.mp3?_=2

 

Tijekom obraćanja nazočnima na svečanosti obilježavanja Dana antifašističke borbe , gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček,  prozvala je  gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je nazočio svečanosti , da dolazi u Brezovicu na proslavu Dana antifašističke borbe, a istovremeno nagrađuje Jakova Sedlara.

“Relativiziranje ustaških zločina otišlo je tako daleko da neki samo prozvani antifašisti daju nagradu grada. Licemjerno dolazi tu među nas i polaže vijence, a nagrade daje ustaškim falsifikatorima kao što je Sedlar”, rekla je sisačka gradonačelnica.


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version