Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

9. plovidba esperantista niz rijeku Kupu

Od Karlovca do Siska u 5 etapa

Od Karlovca do Siska u 5 etapa

Esperantsko društvo „Sisak“ i ove godine organizira plovidbu niz rijeku Kupu i to devetu po redu. Ovogodišnju plovidbu organiziraju  u suradnji s Esperantskim društvom „Petrinja“.

 

Rijeka Kupa je prava ljepotica među hvatskim rijekama. Izvire iz podnožja planine Risnjak, dijela Nacionalnog parka Risnjak, na nadmorskoj visini od 325 metara i to iz malog jezerca dužine oko 200 metara i širine od 50 metara. Jezerce je pravi fenomen jer se puni vodom preko dva sifona koji se nalaze na dubinama od 50 i 80 metara.

 

Plovidbu nam je predstavio dopredsjednik Esperantskog društva Sisak, Srećko Radulović:

 

 

„Žitni put“  je povijesni riječni put koji svoj vrhunac doseže u 18. i 19. stoljeću kada se razvila žitna trgovina po kojoj su Sisak i Karlovac postala najvažnija trgovačka i tranzitna središta između kontinentalne i primorske Hrvatske.

 

Do Karlovca se rijekom Kupom dopremalo žito, drvena građa, duhan, koža, med vosak iz Srijema, Bačke, Banata, Slavonije, Posavine i Pokuplja. Cestama se s mora prevozila riba, mirodije, masline, maslinovo ulje, sol i drugo. Dopremljena roba se skaldištila u Sisku i Karlovcu, da bi se dalje pretovarivala na lađe ili konje i kola te otpremala prema moru ili unutrašnjosti – ovisno o plovnosti rijeke Kupe i prohodnosti cesta.

 

Radulović ističe kako svake godine imaju od 10 do 20 sudionika u plovidbi koja se svake godine organizira u istom vremenskom razdoblju od 31. srpnja do 5. kolovoza kada se priključuju završnoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na sisačkom kupalištu Zibel.

 

Rijeka Kupa protječe kroz Ozalj, Karlovac, Jamničku Kiselicu, Pokupsko, Letovanić, Petrinju i Sisak gdje se ulijeva u Savu povezujući tako 3 županije: Karlovačku, Zagrebačku i Sisačko-moslavačku.

 

Organizatori plovidbe osiguravaju održavanje tečajeva ukoliko bude zainteresiranih. Konkretno radi se tečajevima esperanta, upravljanja brodicom, ribolova, kuhanja fiš paprikaša, nordijskog hodanja, streličarstva, orijentacije u prirodi i ljekovitog bilja. Od dopredsjednika ED Sisak doznajemo da najviše interesa sudionici plovidbe pokazuju za tečajeve esperanta, ribolova i kuhanja fiš paprikaša.

 

Od ušća rijeke Kupe do Karlovca ima 138 riječnih kilometara vodenog puta, a 135 riječnih kilometara koje bi u plovidbi preplovili, podijeljeni su u 5 etapa.

 

31. srpnja rezerviran je okupljanje sudionika plovidbe, pripremanje opreme i čamaca, postavljanje kampa, početak tečajeva te razgledanje Muzejske zbirke naoružanja iz Domovinskog rata na Turnju i kulturno zabavnim programom. Osim razgledavanja Muzejske zbirke, ove godine ugostit će ih posada turističkog katamarana “Sirena”.

 

01.08., prva etapa: grad Karlovac – selo Šišljavić, 32 km, sa zadržavanjima u Kamenskom (posjeta Pavlinskom samostanu), Luci Pokupskoj i postavljanjem kampa u Šišljaviću, te prigodni kulturno- zabavni program.

 

 

Prije kretanja na prvu dionicu plovidbe sudionici već tradicionalno bacaju zapečaćene boce s porukama mira na  hrvatskom i esperantu.

 

 

Dopredsjednik Radulović ističe kako su do sada imali samo jedan takav slučaj i da je poruka pronađena na ušću rijeka Korane i Kupe.

 

02.08., druga etapa: selo Šišljavić – mjesta Pokupsko i Pokupska Slatina, 34 km, sa pristajanjem u Jamničkoj Kiselici i Sredičkom Lijevom, dolazak u Pokupsko, postavljanje kampa, kulturno-zabavni program u suradnji sa Zavičajnom udrugom “Slap”.

 

 

03.08., treća etapa: Pokupsko – Letovanić, 33 km, sa pristajanjem u Šišincu, paljenje svijeća na spomeniku poginulim pripadnicima 102. brigade Hrvatske vojske, pristajanje u kampu “Vrbina”, dolazak u Letovanić, postavljanje kampa i kulturno – zabavni program.

 

 

04.08. – četvrta etapa plovidbe: Letovanić – Petrinja, 16 km, sa pristajanjem u mjestu Žažina, postavljanje kampa na petrinjskom kupalištu, razgledavanje grada Petrinje i tvornice Gavrilović, paljenje svijeća na spomenicima poginulima u Domovinskom ratu na Senjaku i Brestu Pokupskom i kulturno- zabavni program.

 

 

05.08. – peta etapa plovidbe: Petrinja – Sisak, 15 km, sa pristajanjem u “Kopa beach”, gdje će biti pripremljen kulturno-zabavni program. U 17,00 sati, dolazak na Kupalište Zibel u Sisku zajedno sa braniteljima iz Udruge “Vrbina”, prisustvovanje svečanosti povodom Dana pobjede.

 


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.