SMŽ

Obilježena 26. obljetnica pogibije hrvatskih redarstvenika u Strugi Banskoj

„Uspomenu na junaštvo svakog branitelja valja odlučno čuvati od zaborava“

„Uspomenu na junaštvo svakog branitelja valja odlučno čuvati od zaborava“

U sjećanje na pogibiju desetorice hrvatskih redarstvenika koji su 26. srpnja 1991. godine svoje živote dali u obrani Republike Hrvatske, u pounjskom mjestu Struga Banska i ove je godine u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave sisačko-moslavačke obilježena 26. obljetnica njihove pogibije.

 

Napad neprijatelja na Strugu Bansku posebno je obilježio herojski čin hrvatskih policajaca Mile Blaževića – Čađe i Željka Filipovića, koji su žrtvovali vlastite živote kako bi uništili oklopni kamion na kojemu su se nalazila dva protuavionska topa, a ispred kojeg su se u „živom zidu“ kretali zarobljeni mještani.

 

Za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu, posmrtno je, odlikovanjem Reda kneza Domagoja s ogrlicom, odlikovan Mile Blažević. Odlikovanje je, na dan 25. obljetnice pogibije, supruzi poginulog redarstvenika Miri Blažević uručio izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

 

Iznesena je kronologija događaja kojom se prisutne prisjetilo na 26. srpnja 1991. godine, kada je u teškim i mučkim borbama na tom području poginulo deset hrvatskih policajaca, dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke: Mile Blažević – Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke: Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.

 

 

 

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić istaknuo je kako se upravo zbog njih svake godine okupljaju na ovom mjestu njihovog herojstva i žrtve odajući im počast:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/07/struga-1.mp3?_=1

 

Župan ističe:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/07/struga-2.mp3?_=2

 

„Moramo sve to što se događalo pretočiti u budućnost, ne možemo živjeti od prošlosti. Moramo brinuti o mladima. Neće biti dobro ako bitku i Domovinski rat koji smo dobili izgubimo sada u miru, a izgubit ćemo ako će ovi prostori biti prazni. Neka ove žrtve budu zalog za budućnost mladima.“ – kazao je župan te dodao:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/07/struga-3.mp3?_=3

 

Župan ističe kako je prevelika cijena plaćena za slobodu podsjećajući na žrtvu preko 560 branitelja i 1600 civila. „Ta cijena ne smije biti uzaludna i upravo na tome moramo graditi budućnost.“ – zaključuje župan.

 

„Neka sa ovoga mjesta bude nam poruka da sačuvamo našu Domovinu, da ju gradimo za našu budućnost. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska“ – poručio je župan.

 

 

 

Zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja uživamo danas slobodu, rekao je u ovoj prigodi, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/07/struga-4.mp3?_=4

 

Ministar je proučio obiteljima poginulih hrvatskih redarstvenika da hrabro nose uspomenu na svoje najmilije te da budu ponosni na njih kao što su bili i oni kada su, nesebično, svojim životima zadužili hrvatsku Domovinu:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/07/struga-5.mp3?_=5

 

„Poštovani mještani Struge Banske, budite ponosni na svoje hrabre sinove, na sve junake Domovinkog rata, na sve hrvatske ratne vojne invalide  i branitelje, ali odajmo počast i poštovanje svim civilnim žrtvama koje su u zalog našoj slobodi dali svoje živote. Hvala svima vama koji ste bili ovdje u Strugi Banskoj kada je trebalo, a neka je vječna slava i hvala onima koji nisu dočekali slobodnu i samostalnu Hrvatsku“ – kazao je ministar Medved.

 

 

 

Obljetnici je nazočio i ministar unutarnjih poslova  Davor Božinović kazao je kako s pijetetom i osjećajem ponosa sudjeluje u odavanju počasti stradalim hrvatskim redarstvenicima koji su braneći svoje sumještane i svoj kraj dali ono najvrjednije što čovjek može dati – svoj život.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/07/struga-6.mp3?_=6

 

„Prisjetimo se i svakog od svakog od 761. policijskog službenika poginulog u Domovinskom ratu. Njih 94 iz Policijske uprave Sisačko-moslavačke, kao i 27 onih koji se još uvijek vode nestalima, među kojima i trojica iz ovih krajeva“ – pozvao je ministar Božinović.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/07/struga-7.mp3?_=7

 

 „Uspomenu na junaštvo svakog policijskog službenika, svakog hrvatskog branitelja valja odlučno čuvati od zaborava“ – zaključuje ministar.

 

 

 

Svečani program je svojom pjesmom uljepšao KUD “Pounjski pleter”, dok je molitvu za poginule hrvatske redarstvenike vodio izaslanik Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske i policijski kapelan Policijske uprave Koprivčniko-križevačke vlč. Ozren Bizek.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/07/struga-8.mp3?_=8
 
 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version