Pripremiti tikvice možete na različite načine, svaki dan nešto novo, jer, doista, poželjno ih je jesti svaki dan. Ova izdašna namirnica sadrži malo kalorija, a ispunjava želudac i daje osjećaj sitosti. Bogata je vitaminima B i C, manganom i kalijem, a većina ih se nalazi u kori. Nemojte ju guliti s plodova!
600 g tikvica
200 g krumpira
200 g crvenog luka
1 l povrtnog temeljca
60 g maslaca
40 ml ulja
Sol, svježe mljeveni papar
50 ml kiselog vrhnja
Tikvice dobro operite i narežite na kocke. Na ulju pirjajte crveni luk do zlatnožute boje, dodajte kockice krumpira, podlijte s malo temeljca samo da je krumpir pokriven, kuhajte na laganoj vatri miješajući, dodajte maslac.
Kuhajte desetak minuta miješajući da maslac emulgira i podlijevajte malo po malo temeljcem da juha dobije kremoznost, posolite.
Odvojite 100 g tikvica, a ostalo dodajte u juhu, podlijte s pola temeljca i kuhajte 5 minuta. Usitnite štapnim mikserom, dodajte temeljca do željene gustoće i prokuhajte.
Preostale tikvice ispecite na gril tavi. Razmutite kiselo vrhnje, umiješajte u juhu prije posluživanja, dodajte grilane tikvice, začinite svježe mljevenim paprom i poslužite.
dobartek.spar.hr
You must be logged in to post a comment Login