Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Novska – središte “gaming” industrije

Prostor budućeg Poduzetničkog inkubatora

Prostor budućeg Poduzetničkog inkubatora

Jedna od brzo rastućih industrija u svijetu, uskoro će naći svoje mjesto i u Novskoj.  Riječ je o industriji budućnosti, „gaming“  industriji  ili izradi video igara. Gaming industrije u svijetu pa tako i u Hrvatskoj ima najveću stopu rasta, a procijenjena vrijednost zarade već je  iznad 100 milijardi dolara.

 

Projekt je  pokrenut u suradnji Razvojne agencije „Si-Mo-Ra“ i Grada Novske. Za budući Poduzetnički inkubator Sisačko moslavačke županije „PISMO“, obnoviti će se stara zgrada pokraj pošte, a za potrebe drugog projekta i nekadašnji pogoni pokraj nove Gradske tržnice u Novskoj.

 

Za oba projekta putem natječaja „Razvoj poslovne infrastrukture“ iz europskih fondova dodijeljeno je oko 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

 

Prigodom obilaska prostora  koji će se obnoviti i opremiti potrebnom opremom za izradu video igara, Mario  Mihoković, direktorom  tvrtke  „Intercorona“,  jednom od najuspješnijih hrvatskih kompanija u ovom sektoru, rekao je „da hrvatska gaming industrija raste  nevjerojatno brzo“ , te da su hrvatski proizvođači računalnih igara prepoznati na svjetskom tržištu, koja po ukupnoj vrijednosti i prometu nadmašuje filmsku ili glazbenu industriju.

 

Tvrtka je s nekoliko entuzijasta osnovao prije desetak godina, danas zapošljava tridesetak  30 djelatnika koji razvijaju nekoliko igara, a kako je istaknuo „99 posto zabavnog softvera namijenjeno je svjetskom tržištu igara“.

 

Mihoković vjeruje kako će  Novska za nekoliko godina mogla postati regionalni centar „gaminga“.

 

 

 Direktor SIMORA-e, županijske razvojne agencije  Mario Čelan istaknuo je kako osim s tvrtkom „Intercorona“, agencija surađuje i sa  tvrtkama iz Slovenije, „VR 505“ i „Outfit 7“ iz Ljubljane ,autora  aplikacije „Talking Tom“.

 

Aplikaciju Talking Tom koristi 350 milijuna ljudi, a njezin YouTube kanal ima četiri milijuna pretplatnika i više od dvije milijarde pregleda. Potencijal i mogućnosti rasta prihoda u gaming industriji su neograničene, no za to treba i edukacija, jer entuzijasti koji to rade gotovo su samouki.

 

Formalno obrazovanje ne prati trendove, pa ćemo kroz lokalno partnerstvo za zapošljavanje isfinancirati edukaciju za 60 osoba za navedene potrebe. Ovu prigodu  također koristim i da pozovem sve zainteresirane koji su se dosad pokušali baviti ovim poslom sami ili imaju predznanja da nam se jave. Uskoro ćemo otvoriti i posebnu Facebook  stranicu za ovaj projekt gdje ćemo primati pred prijave, najavio je Mario Čelan.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.