SMŽ

U Glini obilježena 22. obljetnica predaje 21. korpusa neprijateljske vojske

U nazočnosti Predsjednice RH i ostalih visokih dužnosnika

U nazočnosti Predsjednice RH i ostalih visokih dužnosnika

Pod visokim pokroviteljstvom i uz nazočnost predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a u organizaciji Grada Gline, Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, u Glini je danas svečano obilježena 22. obljetnica pobjede Oružanih snaga RH u Domovinskom ratu i predaja 21. korpusa neprijateljske vojske.

 

Podsjetimo, nakon četverodnevnih borbi, 21. korpus bio je opkoljen i prisiljen na predaju. Predaja je obavljena 8. kolovoza 1995. u 19 sati, kada je u Gornjem Viduševcu srpski zapovjednik Čedomir Bulat hrvatskom generalu Petru Stipetiću podnio prijavak pred strojem, čestitao na pobjedi i predao korpus. Mjesto predaje 21. korpusa neprijateljskih snaga hrvatskim postrojbama u Gornjem Viduševcu, uz podizanje hrvatske zastave na kninsku tvrđavu, najupečatljiviji su simboli Oluje.

 

Sisačko-moslavački župan podsjetio je kako je i ove godine središnja proslava oslobađanja naših područja u Oluji održana u Kninu, ove godine je uz središnju proslavu održana i veća proslava u Slunju, pa vjeruje kako bi jedno od mjesta središnjeg obilježavanja u narednim godinama mogao biti i grad Glina.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/TENK-1.mp3?_=1

 

Program obilježavanja započeo je u Glini odavanjem počasti kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu „Suza“. Uz brojna izaslanstva, vijenac je kod spomen obilježja položila i Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

 

Zadovoljstvo mi je danas biti u Glini, rekla je u ovoj prigodi predsjednica Grabar Kitarović.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/TENK-2.mp3?_=2

 

U sklopu programa obilježavanja svečano je otvoreno crkvište sv. Ivana Nepomuka, a gosti su u Parku bana Josipa Jelačića razgledali i izložbu fotografija iz Domovinskog rata. Potom je već tradicionalno uslijedio odlazak u Gornji Viduševac na prostor „kod tenka“ gdje se prije 22 godine Hrvatskoj vojsci predao 21. Korpus.

 

Središnji program održan je na prostoru ŠRC-a Banovac gdje su postrojene i sve ratne postrojbe koje su djelovale na ovom području. Nazočnima su se obratili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, general Drago Matanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version