Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

PRESS film festival: “Izbjeglice i govor mržnje “

Hrvatska Kostajnica, 01. i 02. rujna

Hrvatska Kostajnica, 01. i 02. rujna

Treće izdanje PRESS film festivala započinje danas i nastavlja se i sutra 2. rujna u Hrvatskoj Kostajnici s temom “Izbjeglice i govor mržnje” te će okupiti mnoštvo domaćih i inozemnih gostiju.

 

Od Daniela Pavlića, predsjednika EKS ekološko kulturne scene i organizatora festivala doznajemo zašto su tema festivala upravo izbjeglice.

 

 

Festival će otvoriti izložba fotografija “Minuta šutnje” autora Zorana Marinovića, nakon koje će o izbjeglicama i radu s njima govoriti vodeći stručnjak telepsihijatrije u Europi Davor Mucić.

 

 

Projekcije filmova će biti na spomen obilježju Gordana Lederera, a o svojim filmovima će govoriti i gosti; Elie Gardner, američka video novinarka, Ziad Al-Taha, protagonist filma, Aleksandar Reljić, te ostali gosti. Pavlić naglaša da je zakazano vrijeme projekcija filmova 20:30 sati no vrlo je vjerojatno da će projekcije započeti u 20 sati.

 

 

Nakon projekcija filmova, publika će vidjeti i video izložbe brojnih fotoreportera koji su pratili i koji prate aktualne migracije izbjeglica sa istoka.

 

Tribina o izbjeglicama iz Sirije, održat će se u subotu 2. rujna u hotelu Central, a očekuju se brojni gosti: Hassan Haidar Diab, Gianluca Solera, Dijana Ćurković, Darko Vojinović, Saša Kralj, Marko Drobnjaković, Nikola Šolić, Saša Leković, Nina Violić, Robert Valdec, Brankica Drašković, Dražen Šimić, Karlo Mijić, te mnogi ostali.

 

 

Pokrovitelji PRESS film festivala su Ministarstvo kulture, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Sisačko-moslavačka županija.

 

„Trudimo se na neki način dovesti i neke alternativne sadržaje koji su turističko kulturnog karaktera da ne bude Kostajnica poznata samo po Kestenijadi. Imamo mi još puno toga za ponuditi. Ovaj festival je naš mali doprinos tom razvoju“ – kazao je Pavlić.

 

Svi sadržaji PRESS Film Festivala su besplatni i otvoreni za javnost.

 

Dodajmo i to kako je kao tema festivala iduće godine najavljeno „Istraživačko novinarstvo“.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.