Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Smotra izvornog folklora u Viduševcu

Angelska nedjelja

Angelska nedjelja

Zajedničkim kolom „Rala oja“ svih sudionika u programu u nedjelju, 27. kolovoza u Viduševcu je  završena  XIII. smotra izvornog folklora, odnosno proslavljena još jedna Angelska nedjelja.

 

DSC_0211

 

Svatko tko je makar jednom zastao na brijegu iznad sela, zna otkud mu ime: kao na dlanu puca pogled na pitomu glinsku dolinu. To je Viduševac, mjesto u kojem se stoljećima slavi spomen na sv. Mihaela. Na čast anđelima u Viduševcu je bilo prošćenje i to prvu nedjelju u rujnu. Prema svjedočenju naših starih, angelska se nedjelja svečano slavila ili zadnju nedjelju u kolovozu ili prvu u rujnu.

 

DSC_0019

 

U  Gornjem Viduševcu, naselju na području Grada Gline, smotru je otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

DSC_0093

 

Obraćajući se nazočnima župan je zajamčio pomoć Županije u nastojanju stanovnika Viduševca da očuvaju ne samo tradiciju i nasljeđe svojih predaka, nego i sam život u svome kraju. Poručio je mladima da ne ostavljaju olako ono što su njihovi roditelji krvlju obranili i oslobodili.

 

 

DSC_0007

 

Župan je sudjelovao i u tradicionalnoj procesiji od crkve Sv. Franje Ksaverskog do mjesnog igrališta, prostora u kojem su održani 13. Angelski susreti.

 

DSC_0042

 

U programu smotre predstavila su se društva iz Posavskih Brega, Lekeničke Poljane, Sunjske Grede, Graberja i domaćini KUU Viduševac. Predsjednik udruge Slavko Crnković

 

 

DSC_0048

 

Sudionicima u programu, pokroviteljima Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Glini, te onima koji su potpora radu KUU Viduševac uručene su zahvalnice.

 

DSC_0167

DSC_0170

DSC_0175

 

Ovogodišnjoj smotri u Viduševcu nazočio je i Vido Bagur, folklorist, jedan od selektora 51.  Međunarodne smotre folklora održane u Zagrebu, a na kojoj je sudjelovala i KUU Viduševac.

 

Podsjetimo, poseban tematski program Međunarodne smotre obuhvatio je etnografsku baštinu Banovine i Pounja, kao područja sa specifičnim načinima pjevanja i plesa, običaja te rukotvorstva, vrlo raznolikim i bogatim, a ujedno dosad premalo poznatim hrvatskoj javnosti. Posebnost tog tematskog programa ostvario se u cjelovečernjem nastupu skupina s Banovine i Pounja.

 

DSC_0055

DSC_0044

DSC_0046

DSC_0226

 


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.