Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Spomen obilježje francuskom novinaru Pierreu Blanchetu

Bit će otkriveno u sklopu programa Dana sjećanja Grada Petrinje

Bit će otkriveno u sklopu programa Dana sjećanja Grada Petrinje

U Petrinji će 19. rujna biti otkriveno spomen obilježje u čast francuskom novinaru Pierreu Blanchetu koji je toga dana 1991. godine poginuo kada je vozilo u kojem nalazio naišlo na protutenkovsku minu.

Na inicijativu Hrvatskog novinarskog društva spomen obilježje podići će Grad Petrinja, dogovorili su u četvrtak, 03. kolovoza , gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i predsjednik HND-a Saša Leković.

 

blanchetgdansk

 

U tada okupiranu Petrinju Pierre Blanchet došao je izvještavati o Domovinskom ratu, a u trenutku stradanja s njim u automobilu bio je švicarski novinar Patrick Giganti koji je teško ranjen.

Spomen obilježje Pierru Blanchetu, na 26. obljetnicu njegove pogibije, bit će postavljeno u sklopu ovogodišnjih Dana sjećanja Grada Petrinje.

„Drago mi je što smo uspjeli dogovoriti da nakon nedavnog otkrivanja spomen obilježja njemačkom novinaru Egonu Scotlandu koji je stradao u nedalekoj Glini kao prvi poginuli novinar u Domovinskom ratu, spomen obilježje dobije i francuski kolega Pierre Blanchet. HND si je dao zadatak da niti jedan novinar stradao u Domovinskom ratu ne ostane bez spomen obilježja i zadovoljni smo što lokalne vlasti podržavaju tu inicijativu“, rekao je Saša Leković novinarima na mjestu gdje je poginuo Pierre Blanchet, na početku petrinjske ulice Brezje.

„Naša je dužnost odati počast onima koji su izgubili život pronoseći istinu o Domovinskom ratu i izvještavajući o njoj ne samo u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu“, istaknuo je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.