SMŽ

U Dvoru proslavljena 22. obljetnica završetka VRO „Oluja“ i kraj borbenih djelovanja u Domovinskom ratu

“VRO Oluja najčasnija je i najhrabrija hrvatska operacija”

“VRO Oluja najčasnija je i najhrabrija hrvatska operacija”

U Dvoru je manifestacijom „Pounjski plamen slobode“ proslavljena 22. obljetnica završetka VRO „Oluja“ i kraj borbenih djelovanja u Domovinskom ratu. Općina Dvor 9. kolovoza slavi kao Dan oslobođenja pošto su borbena djelovanja na području Dvora završila na taj dan, što je ujedno označilo i kraj okupacije Banovine i Pounja.

 

“Pounjski plamen slobode” započeo je Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te civilne žrtve hrvatskog Pounja tijekom Domovinskog rata. Nakon mise uslijedio je Mimohod pobjednika do spomenika u središtu Dvora, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće te je održana komemoracija.

 

 

Jedan od onih koji su prvi ušli u Dvor 9. kolovoza 1995. godine bio je Ilija Stipić iz Kozibroda:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/dvor-00.mp3?_=1

 

 

 

Predrag Begić živio je u Dvoru početkom rata, a živi i danas:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/dvor-01.mp3?_=2

 

 

 

Umirovljeni pukovnik Željko Radovanović bio je na čelu 145. brigade koja je sudjelovala u oslobađanju Dvora:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/dvor-02.mp3?_=3

 

 

 

U ime organizatora svečane komemoracije nazočnima se obratio predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Sisačko-moslavačke županije Ivica Knežević:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/dvor-1.mp3?_=4

 

 

 

Zamjenik načelnika Općine Dvor Franjo Juranović je uz zahvalu na dolasku pozdravio sve prisutne u ime svih hrvata Općine Dvor:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/dvor-2.mp3?_=5

 

“VRO Oluja najčasnija je i najhrabrija hrvatska operacija” – staknuo je Juranović.

 

 

 

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić zahvalio je svim hrvatskim braniteljima te s posebnim pijetetom obiteljima branitelja poginulih u Dvoru.

 

“Dolazak ovdje je dokaz da nikada naši poginuli neće biti zaboravljeni. Ovo je dokaz da će oni vječno živjeti s nama. Oni su temelj hrvatske države.”– kazao je župan.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/dvor-3.mp3?_=6

 

“Ne damo na Oluju isto onako kako branitelji nisu dali na Hrvatsku. Oluja je naša svetinja. Ona je ponos i pobjeda hrvatskog vojnika i policajca, pobjeda hrvatskog naroda” – zaključio je Žinić.

 

 

Izuzetno  počašćen što u Dvoru može odati počast braniteljima je i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/dvor-4.mp3?_=7

 

 

 

Nikada se ne smijemo umoriti ponavljati istinu o tome da je Domovinski rat bio obrambeni i oslobodilački. Rat koji je s pravom najsvjetlijim slovima upisan u temelje Republike Hrvatske. – kazao je izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, brigadir Predrag Krapljan:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/dvor-5.mp3?_=8

 

 

 

“Najveći pozdrav i hvala svim braniteljicama i braniteljima što su nam omogućili da danas živimo u miru i u slobodi. Da ne živimo u nikakvoj velikoj Srbiji niti Krajini nego živimo u suverenoj Republici Hrvatskoj.” – kazao je  izaslanik predsjednice  RH general Mladen Markač.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/dvor-6.mp3?_=9

 

S ovog skupa šaljemo poruku, kazao je Markač– „Hrvatsko moja budi sretna i neka te vode dobri ljudi.“

 

Pozvao je sve mlade policajce i vojnike na služenje  Domovini , na način kako su to nekada činili veterani Domovinskog rata. Pamtimo sve žrtve koje su pale za slobodu naše domovine i obranu našeg naroda i nikada ne zaboravimo, zaključio je Markač.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version