Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

U Petrinji otvorena izložba „Šuma okom šumara“

Biljni i životinjski svijet okom šumara

Biljni i životinjski svijet okom šumara

Izložba „Šuma okom šumara“nudi jedan posve novi pogled na fotografije šumara kojima je šuma drugi dom. Jedna takva retrospektivna izložba otvorena je sinoć u prostoru Šumarije Petrinja i dio je programa obilježavanja Dana hrvatskog šumarstva u 2017. godini u organizaciji Uprave šuma podružnica Sisak i Hrvatskog šumarskog društva ogranak Sisak.

 

P1080327 P1080289

P1080287

 
Riječ je o fotografijama s 13. Bjelovarskog salona fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Bjelovarskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva, koja će dva tjedna biti otvorena javnosti u prostoru Šumarije Petrinja.

 
P1080300
 

Hrvatsko šumarsko društvo iz Bjelovara je još 1998. godine pokrenulo izložbu koje je nekoliko godina bila lokalnog karaktera, a potom prešla okvire Bjelovara i proširila se Hrvatskom dok 2006. godine dobiva međunarodni karakter i postaje sastavni dio obilježavanja svih važnih datuma i obljetnica vezanih uz šumarsku struku. Prvi iskorak u inozemstvo bio je 2009. godine kada je izložba postavljena u Helsinkiju u Finskoj. Svoj vrhunac je ipak doživjela 2011. godine izlaganjem u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku u povodu Međunarodne godine šuma.

 

„Pretprošle godine uz izložbu tako je proslavljeno 250 godina organiziranog hrvatskog šumarstva, a prošle godine 170 godina Hrvatskog šumarskog društva i 140 neprekidnog izloženja Šumarskog lista – stručnog časopisa koji je priznat i u inozemstvu.“  – rečeno je na otvorenju.

 
 
P1080266
 
Vlatko Petrović, voditelj Uprave šuma podružnica Sisak iznimno je zadovoljan što je izložba došla u Petrinju.

 

 

„Možemo li razmišljati tako da su ove fotografije ustvari tu pred nama upravo zato što se šumari organizirano brave i štite šumu? Ja bi bio sklon tako razmišljati. Želio bi da ova izložba postane tradicija i da služi za jedan bliski kontakt sredine u kojoj izlažemo i kontakt sa šumarima.“ – kazao je Petrović.

 

Župan Ivo Žinić je, zajedno sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom, nazočio otvorenju izložbe:

 

 

Uz vodu šume su najveće bogatstvo naše države, našeg naroda.“ – naglasio je Žinić.

 

 

Župan je naglasio kako kvalitetno gospodarenje šumama u državnom vlasništvu, koje provode djelatnici Hrvatskih šuma, treba prenijeti i na gospodarenje šumama u privatnom vlasništvu i na taj način očuvati najvažniji resurs Republike Hrvatske.

 
P1080276
 
 
Dožupan Rosavec izrazio je zadovoljstvo prisustvovanjem izložbi koja je svojom tematikom vezana uz njegov životni poziv. Rosavec koji je docent na Šumarskom fakultetu u Zagrebu ističe kako je ponosan što aktivno sudjeluje u obrazovanju mladih kadrova kako bi znali čuvati šumu i njome gospodariti:

 

 

Istaknuvši važnost šuma u očuvanju kvalitete zraka Rosavec dodaje kako se nada da će se neki od mladih koji posjete ovu izložbu poželjeti uključiti u očuvanje šuma za naraštaje koji dolaze.

 
P1080280 

Otvorenju izložbe nazočila je i zamjenica gradnočelnika Petrinje, Viktorija Kaleb:

 

 

Ove predivne fotografije pravi poziv za odlazak u šumu. – zaključila je Kaleb.

 

P1080305 P1080299 P1080315 P1080316

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.