KULTURA

U Petrinji otvorena izložba „Šuma okom šumara“

Biljni i životinjski svijet okom šumara

Biljni i životinjski svijet okom šumara

Izložba „Šuma okom šumara“nudi jedan posve novi pogled na fotografije šumara kojima je šuma drugi dom. Jedna takva retrospektivna izložba otvorena je sinoć u prostoru Šumarije Petrinja i dio je programa obilježavanja Dana hrvatskog šumarstva u 2017. godini u organizaciji Uprave šuma podružnica Sisak i Hrvatskog šumarskog društva ogranak Sisak.

 

 
Riječ je o fotografijama s 13. Bjelovarskog salona fotografije „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Bjelovarskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva, koja će dva tjedna biti otvorena javnosti u prostoru Šumarije Petrinja.

 

 

Hrvatsko šumarsko društvo iz Bjelovara je još 1998. godine pokrenulo izložbu koje je nekoliko godina bila lokalnog karaktera, a potom prešla okvire Bjelovara i proširila se Hrvatskom dok 2006. godine dobiva međunarodni karakter i postaje sastavni dio obilježavanja svih važnih datuma i obljetnica vezanih uz šumarsku struku. Prvi iskorak u inozemstvo bio je 2009. godine kada je izložba postavljena u Helsinkiju u Finskoj. Svoj vrhunac je ipak doživjela 2011. godine izlaganjem u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku u povodu Međunarodne godine šuma.

 

„Pretprošle godine uz izložbu tako je proslavljeno 250 godina organiziranog hrvatskog šumarstva, a prošle godine 170 godina Hrvatskog šumarskog društva i 140 neprekidnog izloženja Šumarskog lista – stručnog časopisa koji je priznat i u inozemstvu.“  – rečeno je na otvorenju.

 
 

 
Vlatko Petrović, voditelj Uprave šuma podružnica Sisak iznimno je zadovoljan što je izložba došla u Petrinju.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/šoš-1.mp3?_=1

 

„Možemo li razmišljati tako da su ove fotografije ustvari tu pred nama upravo zato što se šumari organizirano brave i štite šumu? Ja bi bio sklon tako razmišljati. Želio bi da ova izložba postane tradicija i da služi za jedan bliski kontakt sredine u kojoj izlažemo i kontakt sa šumarima.“ – kazao je Petrović.

 

Župan Ivo Žinić je, zajedno sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom, nazočio otvorenju izložbe:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/šoš2.mp3?_=2

 

Uz vodu šume su najveće bogatstvo naše države, našeg naroda.“ – naglasio je Žinić.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/šoš-3.mp3?_=3

 

Župan je naglasio kako kvalitetno gospodarenje šumama u državnom vlasništvu, koje provode djelatnici Hrvatskih šuma, treba prenijeti i na gospodarenje šumama u privatnom vlasništvu i na taj način očuvati najvažniji resurs Republike Hrvatske.

 

 
 
Dožupan Rosavec izrazio je zadovoljstvo prisustvovanjem izložbi koja je svojom tematikom vezana uz njegov životni poziv. Rosavec koji je docent na Šumarskom fakultetu u Zagrebu ističe kako je ponosan što aktivno sudjeluje u obrazovanju mladih kadrova kako bi znali čuvati šumu i njome gospodariti:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/šoš-4.mp3?_=4

 

Istaknuvši važnost šuma u očuvanju kvalitete zraka Rosavec dodaje kako se nada da će se neki od mladih koji posjete ovu izložbu poželjeti uključiti u očuvanje šuma za naraštaje koji dolaze.

 
 

Otvorenju izložbe nazočila je i zamjenica gradnočelnika Petrinje, Viktorija Kaleb:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/08/šoš-5.mp3?_=5

 

Ove predivne fotografije pravi poziv za odlazak u šumu. – zaključila je Kaleb.

 


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version