SPORT

17. međunarodna cestovna atletska utrka Kutina – Voloder in memoriam Franjo Mihalić – Jura

U sklopu jubilarnih 50. Voloderskih jeseni

U sklopu jubilarnih 50. Voloderskih jeseni

Utrka  je pokrenuta 1981. godine  u sklopu najstarije i najpoznatije Moslavačke kulturno-sportsko-folklorno-zabavne manifestacije “Voloderska jesen” koja privlači velik broj posjetitelja, preko 30.000 tisuća u tri dana. Posjetitelji su razne dobe i uzrasta, a prisustvuje i velik broj izlagača vina, gospodarstvenika i poduzetnika pa sa pravom možemo reći da su „Voloderske jeseni“ brand kao i sama utrka te jedna od najposjećenijih manifestacija turističkoga tipa na prostoru kontinentalne Hrvatske. Utrka se održavala se do 1990. godine kada je prekinuta zbog rata.

 

 

Nakon što je 20 godina bila potpuno zaboravljena i napuštena, utrka je 2010. godine uspješno obnovljena i pokrenuta, a ponovni  pokretač i obnovitelj atletske tradicije ove međunarodne cestovne utrke je kutinski maratonac porijeklom iz Volodera,  i sada već dugogodišnji direktor utrke, Danijel Kepe uz pomoć svojih prijatelja.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/09/vol-ut-0.mp3?_=1

 

Od 2014. godine utrka Kutina – Voloder je službeno verificirana i izmjerena od strane Hrvatskog atletskog saveza na točno 15 kilometara, a od 2015. godine trči se u spomen na Franju Mihalića, hrvatskog trkačkog velikana koji je nastupao kao veteran na ovoj utrci u njenim začecima prije tridesetak godina. Riječ je o osvajaču srebrne olimpijske medalje 1956. godine u Melbourneu, pobjedniku velikih svjetskih utrka, legendi svjetske atletike i maratona, a koji je rodom upravo iz Moslavine, točnije mjesta Ludina u blizini Kutine.

 

Prije tri godine utrka je službeno ušla u rang najboljih 12 maratona i cestovnih utrka Hrvatske, uz bok iznimno posjećenim maratonima poput Zagrebačkog  i Plitvičkog te polumaratonima poput Riječkog, Splitskog, Osječkog i Varaždinskog. Boduje se za sve tri lige cestovnog trčanja u Republici Hrvatskoj.

 

 

Na startu se očekuju poznata imena hrvatske atletike, a bit će i pokoji jaki adut iz susjednih zemalja i svijeta. Također, rekreativci su zastupljeni u velikom broju jer aktivnih trkača u Hrvatskoj sve je više iz godine u godinu.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/09/vol-ut-1.mp3?_=2

 

Kepe ističe kako će ove godine nastupiti i rekorderka staze, reprezentativka Bojana Bjeljac koja će pokušati srušiti rekord staze koji za žene iznosi 56 minuta i 20 sekundi, a 48 minuta i 30 sekundi je rekord kojeg od 2014. godine drži mađarski reprezentativac Tamaš Nađi.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/09/vol-ut-2.mp3?_=3

 

Ove godine imamo jako puno individualaca, čak oko 50 % trčaka su individualci, a ostalo su klubski trkači iz atletskih i maraton klubova od Dubrovnika do Vukovara. Ove godine imamo i natjecatelje iz Urugvaja i Francuske. – naglašava Kepe.

 

Startnina je 100 kuna, a svi trkači i trkačice dobit će u sklopu plaćene startnine majicu s logom utrke, sudioničku medalju te jelo i piće poslije utrke. Za najbrže su pripremljene novčane nagrade, medalje po kategorijama, a nagrade će ponijeti i najstariji te najmlađi trkač ili trkačica, kao i oni koji ciljem prođu – zadnji.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/09/vol-ut-3.mp3?_=4

 

Utrka počinje 10. rujna u 10 sati na novoizgrađenom kutinskom Trgu, a prijave su par sati ranije u Voloderu, od kuda autobusi voze natjecatelje na start. Organizatori naglašavaju da će ove godine biti i organiziran prijevoz na utrku za natjecatelje iz Zagreba, no zbog ograničenog broja mjesta moraju se prijaviti što prije.

 


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version