Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Odbjegle sfinge i jednorozi u Petrinji

Izložba skulptura Nikole Vrljića

Izložba skulptura Nikole Vrljića

U Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji u 20 sati biti će otvorena izložba suvremenog hrvatskog kipara mlađe generacije Nikole Vrljića pomalo intrigantnog naziva ”Odbjegli” kojom će predstaviti 14 skulptura”odbjeglih” mitskih bića: sfingi i jednoroga nastalih tijekom ove godine.

 

Kamo i od kuda bježe, što ih na to nagoni? Uostalom, što simboliziraju sfinge, je li potrebno podsjetiti se tradicionalne uloge ovih stvorenja, koja su obilježila imaginarije različitih civilizacija, ponajprije grčku, egipatsku i hinduističku mitologiju?

 

 

Činilo mi se zanimljivo, ne samo u današnjem nego u bilo kojem vremenu, a pogotovo danas kad kao da svi patimo od tih predodređenih uloga kojima pak i sami na razne načine želimo pobjeći. – kazao je Vrljić.

 

 

 

bolje pola nego mrtav

 

Ključ prepoznavanja njihove prirode i motiviranosti određen je kiparovim tipičnim ironičnim svjetonazorom, koji, iskazan i u pojedinim naslovima, sugerira prkos i bunt (primjerice, „Ne znam za vas, al ja idem“; „Bolje pola nego mrtav“). Mitu je, dakle, suprotstavljen britki humor.

 

 

Možda će izložba nekoga i uvrijediti. Nije mi namjera šokirati, ali ljudi svakako reagiraju na moja djela. Moglo bi biti provokativno, ne na banalan način, ali onoga koga to zanima ili kao tema ili kiparstvo općenito, mogao bi uživati. – kazao je Vrljić – Pitanje je hoće li uživati u provokaciji ili čisto kao ljubitelj likovne umjetnosti. – dodaje.

 

Vrljić_FB

 

Vrljić razvija skulptorski ciklus u kontekstu potencijalnih rasplitanja ”sfingine zagonetke” što je i naslov teksta predgovora za katalog izložbe, autorice i kustosice izložbe, Barbare Vujanović, koja kaže sljedeće:

 

”(…) učestalo sažimanje ljudske i životinjske pojavnosti i prirode, u različitim ciklusima, postala je jedna od glavnih odrednica njegove stilske prepoznatljivosti, ali i polazište konstantnih iskoraka i otvaranja mogućnosti sadržajne i formalne varijacije. „

 

Izložba će biti otvorena do kraja listopada.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.