Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Sisak ostao bez velikog umjetnika

Iznenada preminuo Marijan Glavnik

Iznenada preminuo Marijan Glavnik

Sisački akademski kipar i slikar Marijan Glavnik iznenada je umro u četvrtak, 31. kolovoza u Zagrebu. Posljednji oproštaj s umjetnikom bit će u ponedjeljak, 4. rujna na sisačkom groblju Viktorovac.

Rođen je 1950. godine u podravskom Virju. Nakon završetka zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti, 1971. godine upisuje studij na Kiparskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, gdje studira najprije u klasi akademika Želimira Janeša, a potom Ivana Sabolića. Po završetka studija, 1976., godinu je dana bio suradnik Majstorske radionice prof. Sabolića.

Već kao student Marijan Glavnik skulpture i slike počeo je izlagati na samostalnim i skupnim izložbama, najprije u rodnoj Podravini, a kasnije i drugim hrvatskim gradovima i inozemstvu. Ukupno je izlagao na četrdesetak samostalnih i šezdesetak skupnih izložbi. Glavnik je bio sudionik brojnih likovnih kolonija i radionica, humanitarnih akcija, stručnih i studijskih skupova te drugih manifestacija.

Autor je 14 reljefa Križnog puta i tri vitraja crkve sv. Mihaela u Crncu kraj Siska, spomenika poginulim braniteljima u Petrinji, 14 reljefnih postaja Križnog puta i oltara za kapelicu samostana sv. Frane u Splitu, središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac, skulpture “Sisačka korablja” u njemačkom Heidenheimu, izradio je spomenik franjevca o. Placida Cortesea za crkvu sv. Frane u Cresu i brojnih drugih radova.

Također je vizualno osmislio pozornicu ispred Bazilike sv. Kvirina u Sisku gdje je održan središnji dio i euharistijsko slavlje Susreta hrvatske katoličke mladeži (2012.).


hina.hr


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.