SMŽ

26. obljetnica stradanja u Gornjoj Bučici

Kod spomenika su položeni vijenci i zapaljene svijeće

Kod spomenika su položeni vijenci i zapaljene svijeće

U sklopu Dana sjećanja na stradanja hrvatskih civila i branitelja  30. rujna i 1. listopada. 1991. godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika na kojemu su isklesana imena poginulih hrvatskih branitelja i civila, obilježena je 26. obljetnica stradanja u Gornjoj Bučici.

 

 

Predsjednik Udruge hrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata grada Gline, ujedno i prvi zapovjednik obrane ovog područja 1991. godine, Marko Sremić podsjetio je kako je Udruga organizator Dana sjećanja:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/10/gb-1.mp3?_=1

 

 

Glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević koji je u Gornjoj Bučici bio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović istaknuo je kako „moramo biti ponosni što smo smogli hrabrosti i snage i stvorili hrvatsku državu“.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/10/gb-2.mp3?_=2

 

Kostanjević dodaje kako će se otkrivanjem spomen obilježja u Donjim Jamama simbolično završiti Dani sjećanja i višednevno obilježavanje stradanja hvatskog naroda na ovim prostorima.

 

 

Previše je mjesta na glinskom  je području gdje imamo ovakvih stradavanja i prvi je put ove godine da su obilježavanja stradanja organizirana i koordinirana pod nazivom Dani sjećanja, istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je u prigodi bio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/10/gb-3.mp3?_=3

 

Župan podsjeća kako je na glinskom području stradalo 397 nedužnih civila:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/10/gb-41.mp3?_=4

 

„Od 36 sela na ovom području u 10 sela nema ljudi, nema djece i to je zabrinjavaćuje. U budućnosti ćemo puno toga morati učiniti kako bi ove prostore održali živima.“ – kazao je župan.

 

Područje Gline, okupirano 1991., Hrvatska vojska oslobodila je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja u kolovozu 1995. godine.

 

 


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version