Lekenik

26. obljetnica izgradnje pontonskog mosta u Letovaniću

I osnivanja 36. inženjerijsko-pontonske bojne

I osnivanja 36. inženjerijsko-pontonske bojne

U neposrednoj blizini mjesta bivšeg mosnog prijelaza u središtu Letovanića, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježena je 26. godišnjica izgradnje pontonskog mosta. Obilježavanje je organizirala Udruga branitelja Domovinskog rata Hrvatska „Dabrovi“.

 

U noći s 1. na 2. listopad 1991. godine most je imao presudnu ulogu u spašavanju 20 tisuća ljudi u zbjegu iz pravaca Gline, Petrinje i ostatka okupirane Banovine. Bio je to, poslije Vukovara, najveći egzodus hrvatskog naroda tijekom agresije na Republiku Hrvatsku. Sam most je bez prekida bio u funkciji od 2. listopada 1991. do 1997. godine, a bez njega ne bi bilo moguće obraniti tzv. Nebojanski džep. U to vrijeme je to bio i jedini most u funkciji na Kupi od Karlovca do Siska.

 

 

Dragutin Matijašević, zamjenik zapovjednika 36. inženjerijsko-pontonirske bojne, a u vrijeme gradnje mosta zapovjednik pont-satnije koja je isti i izgradila:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/10/most-1.mp3?_=1

 

Matijašević dodaje kako je prvi zračni napad na most bio 7. ili 8. listopada 1991. godine u kojem je bilo poginulih i ranjenih civila. “Taj most je odigrao vrlo značajnu ulogu u to doba kad je JNA uništavala sve pred sobom.”  – zaključio je Matijašević.

 

 

Stevo Gazica iz Crnca, u to vrijeme zapovjednik voda, sudjelovao je u gradnji prvog pontonskog mosta. „Bilo nas je oko 15 ili 16, nije nas bilo više. Taj prvi most izdržao je oko tjedan dana.“ – kazao je Gazica. Većinu materijala koji je bio potreban za izgradnju mosta našli su u sisačkoj vojarni Barutana:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/10/most-2.mp3?_=2

 

 

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović prenio je poruku zajedništva:

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/10/most-3.mp3?_=3

 

 

 

Ivan Celjak, zamjenik sisačko-moslavačkog župana istaknuo je kako je Sisačko-moslavačka županija u subotu u Bujavici započela s programom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja SMŽ.

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/10/most-4.mp3?_=4

 

Središnja obilježba Dana hrvatskih branitelja SMŽ održat će se u srijedu u Novom Farkašiću. Obilježavanje programa hrvatskih branitelja SMŽ završit će u četvrtak, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju Viktorovac, na  grobu poginulog hrvatskog  branitelja Berislava Pavičića Bere.

 

 


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version