Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Pastoralni pohod župi Sunja

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio župu sv. Marije Magdalene u Sunji

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio župu sv. Marije Magdalene u Sunji

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 26. listopada i u nedjelju 29. listopada župu sv. Marije Magdalene u Sunji. U četvrtak, biskup je zajedno s domaćim župnikom vlč. Ivanom Faletarom i s. Smiljom Čirko, predstojnicom Katehetskog ureda, posjetio Dječji vrtić i Osnovnu školu u Sunji gdje se susreo s djecom, ravnateljem i djelatnicima škole i vrtića, a istoga dana posjetio je i filijale u Drljačama, Stazi i Bobovcu te se susreo s ekonomskim i pastoralnim vijećem župe.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 29. listopada svečanim mislim slavljem u župnoj crkvi koje je predvodio biskup u zajedništvu s domaćim župnikom.

 

_MG_3775

 

U homiliji biskup je rekao da ove nedjelje kada se misa slavi u zelenoj boji, boji nade, mi se zapravo nalazimo u Isusovoj školi. „Mi smo ti učenici koji slušamo svog Učitelja. On nas poučava kroz svoju riječ i kroz sakramente, želi nas izgraditi da budemo dobri učenici, a mi se trebamo truditi razumjeti ono što nam On poručuje da bismo Riječ Božju mogli i oživotvoriti“.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Mateju biskup je istaknuo kako ono donosi zapovijedi ljubavi.  „Nakon što je Isus završio raspravu sa saducejima, farizeji se razveseliše što će ga opet iskušati pa ga jedan pita: ‘Učitelju koji je najveći zakon, koja je prva zapovijed?’ On spremno odgovori: ‘ Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed’. Isus i nama govori da je ljubiti Boga iznad svega jer je On samo dobro i ljubav i da se   jedino Bogu treba klanjati. To nije nikakvo pokoravanje, to nije u tom smislu drhtanje pred Bogom, nego osjećaj koji čovjek ima da Bog njega štiti, da je Bog njegov najveći prijatelj i dobročinitelj, a čovjek mu uzvraća tako da nikoga ne stavlja na taj prijestol koji samo Bogu pripada.

 

_MG_3806

 

Ali onda Isus kaže: ‘To je prva i najveća zapovijed, a onda je i druga ovoj slična: Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe’. Ljubiti čovjeka kraj sebe ta je zapovijed jednaka ovoj prvoj. Čak bismo mogli reći po sv. Ivanu koji u prvoj poslanici govori da onaj koji kaže da ljubi Boga, a mrzi čovjeka pokraj sebe, je lažac. Jer kako možeš voljeti Boga koga ne vidiš, a mrziš čovjeka koga vidiš? Tu se dokazuje naša ljubav prema Bogu, u našim odnosima prema ljudima i prema bližnjima s kojima živimo i svaki dan dolazimo u susret. To su ti pokazatelji, lakmus papir, koji govore kolika je stvarna naša ljubav prema Bogu. Kako je jedan rekao: reci mi koliko ljubiš ljude i čovjeka, pa ću ti reći koliko ljubiš Boga. Jer ako ne vidiš čovjeka pokraj sebe koji pati, koji je bolestan i siromašan, koji te treba, ti nisi ispunio zapovijed ljubavi prema Bogu jer se ljubav prema njemu upravo dokazuje u ljubavi prema čovjeku.

Kada Isus govori o posljednjem sudu on govori će reći onima sebi s desna: ‘Dođite blagoslovljeni Oca mojega jer kad sam bio žedan, gladan, utamničen, bos i gol, vi ste meni dali jesti piti, došli ste meni u posjetu, vi ste mi pomogli. ‘Što god ste učinili jednom od moje najmanje braće to ste meni učinili’, kaže Gospodin. Molimo zato da nam Bog svojom ljubavlju uvijek bude na prvom mjestu, molimo da to znači da sav svoj život i sigurnost i smislenost života vidimo u pouzdanju u Boga, ali da jednako tako u ljubavi prema čovjeku, u našoj sućuti i osjećaju spremanosti, da trpimo s onima koji trpe, da budemo blizu onima koji pate i da budemo na pomoć onima kojima je ta pomoć potrebna. Tako ćemo i pokazati koliko nam je stvarno stalo do Boga i ljubavi koju Isus od nas traži“, poručio je biskup.

 

_MG_3823

 

Na kraju biskup se osvrnuo na lošu demografsku sliku i iseljavanje iz ovog kraja te je potaknuo okupljene da budu otvoreni životu, a pozvao je i na molitvu za duhovna zvanja.

(SV)


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.