Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Počele Franjevačke pučke misije

Franjevačke pučke misije traju od 24.11. do 3.12. u župi sv. Josipa Radnika u Sisku

Franjevačke pučke misije traju od 24.11. do 3.12. u župi sv. Josipa Radnika u Sisku

U petak, 24.11. svetom misom Zaziva Duha Svetoga započele su Franjevačke pučke misije u župi svetoga Josipa Radnika u Sisku. Svetu misu u koncelebraciji sa braćom misionarima predslavio je prof. dr. sc. fra Ivan Karlić, OFMConv.

Tema prvoga dana Franjevačkih pučkih misija bila je misionarski duh kršćana o kojoj je u propovijedi na osobito zanimljiv način progovorio fra Ivan Karlić. Govoreći o značenju riječi evanđelje propovjednik je istaknuo da je to radosna vijest koju valja dalje prenijeti. Isus neprestano poziva, kao što je pozivao svoje učenike poziva i nas danas da tu radosnu vijest spasenja prenosimo dalje. Osvrćući se na pitanje što su pučke misije, prof. Karlić je posebno istaknuo da je cijela zajednica vjernika misionarska, a da je misijska zemlja među nama. Posebice danas, u ovoj našoj Hrvatskoj važno je to shvatiti, važno je ponovno evangelizirati cijeli naš narod, jer smo svi pozvani i odgovorni za svoju – za našu vjeru, ne samo svećenici.

Biti misionar ne znači samo pričati, propovijedati; možda će ponekad biti dovoljno učiniti kakvo djelo milosrđa, popričati s nekim, podijeliti bol i patnju s nekim, potaknuti nekoga (kroz „običan” razgovor) na misu, na ispovijed, na humaniji (kršćanski) način života… Sve su to misije, i zato je naša misijska zemlja tu, pored nas; to je naše susjedstvo, naša radna mjesta, naša ulica, naša obitelj; tu smo poslani i pozvani svjedočiti za Krista te životom i djelima propovijedati i širiti Radosnu vijest! To znači steći i imati Božji mir u sebi, uspostavili harmoniju sa sobom, s drugim pored sebe, i sa svojim Bogom; znači moći ga donositi u svoju obitelj, u susjedstvo, u svoje okruženje i u naš svijet. A to onda znači: biti odgovorni Božji suradnici, istaknuo je prof. Karlić u otvaranju Franjevačkih pučkih misija.

Nakon svete mise uslijedila je kateheza za odrasle na temu Čovjek je otvoren za Boga koju je također imao prof. dr. sc. fra Ivan Karlić. Profesor Karlić je na katehezi problematizirao temu Božjeg postojanja te na temelju nauka koji je sadržan u Katekizmu Katoličke Crkve dao jasan i precizan katolički odgovor na spomenuto pitanje.

Franjevačke pučke misije traju od petka 24.11. do 3.12. u župi sv. Josipa Radnika u Sisku. U njima sudjeluju dvanaestorica franjevaca konventualaca.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.