Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

U našoj županiji još 73,5 četvornih kilometara minski sumnjivog područja

Važnost ulaganja u razminiranje

Važnost ulaganja u razminiranje

Na Plitvičkim jezerima jučer je održana Uvodna konferencija projekta „Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Ličko-senjskoj županiji“ financiranog u okviru Prijelaznog instrumenta te projekta „Razminiranje socio-ekonomske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji“ financiranog u okviru Programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2013. godinu.

Ukupna vrijednost spomenutih projekata iznosi 6.070.587 eura. Europska unija financirala je projekte s 5.159.199,80 eura, a ostatak od 910.587,20 eura Republika Hrvatska sredstvima državnog proračuna. Korisnik projekata je Hrvatski centar za razminiranje.

 

P1130954

 

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan:

 

 

HCR priprema nacrt zahtjeva za produljenje roka ispunjenja spomenute obveze, naglasio je Modrušan, a poslove razminiranja predstavljenih projekata izvoditi će 15 hrvatskih tvrtki koje će u vršnim danima dnevno angažirati oko 140 pirotehničara. Na konferenciji je rečeno i kako bi za 5 do 10 godina cijelo područje Republike Hrvatske moglo biti u potpunosti “čisto od mina”.
P1130948

 

Sisačko-moslavačka županija ima 73,5 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 10 gradova i općina. Ovaj projekt obuhvaća projekt razminiranja šumskih površina, livada i zapuštenih poljoprivrednih površina na području županije ukupne površine 1,36 četvornih kilometara.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

Kroz spomenute projekte ukupno će se razminirati 5.768.020 četvornih metara minski sumnjivih područja u dvije županije od kojih 1.368.115 četvornih metara u Sisačko-moslavačkoj županiji. Realizacijom projekta stvorit će se preduvjeti za unaprjeđenje socio-ekonomskih uvjeta u ratom pogođenim područjima te obnovu i razvoj ruralne ekonomije.

 

 

Realizacija projekata doprinijet će stvaranju preduvjeta za bolji i učinkovitiji nadzor i kontrolu državne granice s Bosnom i Hercegovinom, povećati sigurnost djelatnika graničke policije pri provedbi preventivnih mjera sprječavanja ilegalnih aktivnosti u pograničnom području te omogućiti učinkovito funkcioniranje relevantnih službi u graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom.

 

P1130955

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović:

 

 

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac također je istaknula važnost sigurnije kontrole državne granice no i važnost ulaganja u razminiranje:

 

 

Od 1998. godine do danas Europska unija je, kroz različite pretpristupne programe i Programe Unije, financirala proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s 96 milijuna eura, a to financiranje nastavit će se i dalje kroz Europske strukturne i investicijske fondove.

 

Dodajmo i to kako je u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno 114 žrtava minsko eksplozivnih sredstava od čega je 38 smrtno stradalih, no važno za istaknuti je kako se od 2012. godine taj broj nije povećavao.

 

mine0008 P1130897 P1130958

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.