Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Revitalizacija starog mlina na rječici Subocka

Poduzetnička inicijativa za razvoj turizma

Poduzetnička inicijativa za razvoj turizma

Stari ili Molnarov mlin na rijeci Subockoj u naselju Stara Subocka, pušten je u pogon početkom 20. st.  Desetljećima je usitnjavao  žitarice uz pomoć vodene snage rječice i mlinskog kamena.

 

MLIN_5

 

Mlin više nije u pogonu, zdanje se urušilo, mlinareva kuća je u trošnom stanju, no zahvaljujući poduzetničkoj  zamisli Darka Movrića iz Novske, novog vlasnika imanja, udahnuti će mu se novi život.

 

MLIN_4

 

Projektom revitalizacije mlina i gospodarskih zgrada, svi objekti će se staviti u funkciju. Prigodno je predstavljeno idejno rješenje  i plan uređenja, mlin bi ponovno mogao usitnjavati žitarice u brašno, u sklopu projekta predviđena je i mala elektrana za proizvodnju električne energije, a cijelo imanje imalo i turističku ponudu.

 

MLIN_2

 

Kako se planira, na rječici i okolišu izveli bi se potrebni zahvati, a radi kompleksnost ideje u sve su osim tvrtke za projektiranje A.K.I. iz Zagreba, uključeni, zaštitari okoliša i kulturnih graditeljskih vrijednosti.

Što će sve biti obuhvaćeno revitalizacijom starog mlina

 

 

Naselje Stara Subocka nalazi se  rubno uz zaštićenu prirodnu cjelinu Lonjskog polja, a više drvenih kuća su zaštićena kulturna baština. Osim stavljanja mlina u funkciju, obnove kapele Pohođenja Blažene Djevice Marije, što je u tijeku, obnove Mjesnog doma i drvenih kuća u vlasništvu grada, prema riječima Marina Piletića, gradonačelnika grada Novske , uredila bi se i lokalna cesta uz desnu obalu rječice Subocke.

 

MLIN_3

 

Već ranije predstavljen je i projekt uređenja županijske ceste kroz naselje i čeka se početak radova.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.