Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Svjetski dan šećerne bolesti

„Žene i dijabetes – Naše pravo na zdravu budućnost“

„Žene i dijabetes - Naše pravo na zdravu budućnost“

Svjetski je dan dijabetesa, 14. studeni, a tema ovogodišnjeg dana je „Žene i dijabetes“ sa sloganom  „Naše pravo na zdravu budućnost“ .

 

kovač

 

Pojašnjava dr. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača.

 

 

Velik je broj onih  koji imaju šećernu bolest, a da zapravo toga nisu ni svjesni, jer…

 

 

Prema procjenama Međunarodne dijabetičke federacije u svijetu je trenutno 415 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina koje imaju šećernu bolest, od kojih je 199 milijuna žena.

 

 

Dodajmo kako je danas u prostoru Doma kulture Popovača provedena  zdravstvena akciju koja je uključila besplatno mjerenje razine šećera u krvi, mjerenje krvnog tlaka i stručne savjete.

I Dijabetičko društvo grada Siska pridružilo se obilježavanju Svjetskog dana dijabetesa.Na Gradskoj tržnici u Sisku građani Siska su mogli izmjeriti šećer u krvi i krvni tlak.Predsjednik društva Darko Velhes

 

 

Po evidenciji ovoga društva oko 3000 je oboljelih na području grada Siska, ali Velhes pretpostavlja kako ih je vjerojatno još toliko koji nisu evidentirani u ambulantama primarne zdravstvene zaštite.

Jučer je kutinsko društvo dijebatičara Svjetski dan šećerne bolesti obilježilo pojačanom akcijom mjerenja ne samo šećera i krvnog tlaka, nego i triglicerida i kolesterola u krvi. Akcija je održana u Domu umirovljenika, a odazvali su se brojni građani.

Šećerna bolest je deveti vodeći uzrok smrti kod žena u svijetu i uzrokuje 2,1 milijuna smrtnih slučajeva godišnje. Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa umre oko pet milijuna ljudi, a svakih šest sekundi jedna osoba u svijetu umre od posljedica šećerne bolesti.


 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.