Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Lekenik

26. obljetnica vojno redarstvene akcije “Vihor”

U akciji su poginula 22 branitelja

U akciji su poginula 22 branitelja

U području Spomen Gaja 102. brigade HV-a u Šišincu ratni veterani i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja te predstavnici županijske vlasti obilježili su 26.godišnjicu vojno redarstvene akcije Vihor.

Akcija Vihor odvijala se od 11. do 15 prosinca 1991. godine s ciljem oslobađanja dijela Pokuplja i Banovine od velikosrpskog agresora, a tijekom njenog, samo djelomično uspješnog izvođenja poginula su 22 hrvatska branitelja, među kojima njih trinaestero iz sastava 102. brigade HV Novi Zagreb i šestero iz 2. gardijske brigade Gromovi, 2 iz 78. Samostalne bojne Glina i jedan pripadnik Specijalne jedinice policije OSA Sisak.

Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi naglasio je važnost obilježavanja ove akcije bez obzira na vremenske prilike i neprilike:

 

 

Načelnik Općine Lekenik Ivica Perović istaknuo je kako je ovo obilježavanje na neki način postala tradicija:

 

 

Obilježavanju je prisustvovao i Sisačko- moslavački župan Ivo Žinić koji se, kao sudionik akcije, prisjetio njenog početka. Istaknuvši kako je akcija u početnoj fazi bila izvedena prema svim vojničkim pravilima, župan je ukazao na probleme koji su se pojavili u narednom tijeku akcije:

 

 

Miodrag Demo, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića bio je  pripadnik 2. Gardijske brigade te se u prigodi  prisjetio svog sudjelovanja u akciji:

 

 

Komemoraciji i polaganju vijenaca te paljenju svijeća prethodila je Sveta misa u župnoj crkvi Sv.Marte.

 

P1150411

P1150426

P1150423

P1150409


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.