Iz policijske bilježnice

Akcija “Mir i dobro”

Provodi se od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja iduće godine

Provodi se od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja iduće godine

Kao i proteklih godina, u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana tradicionalno se provodi operativna akcija „Mir i dobro“. I ove se godine u akciju uključuje i Policijska uprava sisačko- moslavačka u razdoblju od  15.prosinca ove do 8. siječnja sljedeće godine.

Ova operativna akcija provodi se radi ostvarivanja dobrog stanja javnog reda i mira i podizanja opće sigurnosti u predblagdansko vrijeme, sprječavanja nedozvoljene prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava te sprečavanja staradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

O podacima prošlogodišnje akcije Marijan Kardaš, voditelj Odjela za javni red

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/12/MIR1.mp3?_=1

 

Ivica Škrlin, voditelj inspektorata PU, podsjetio je na donošenje novog Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja  koji je na snazi od  27.srpnja ove godine.

Najveća novina ovog zakona je da građani  mogu posjedovati do 2 kg neto mase pirotehničkih sredstava kategorije  F1,F2 i F3 (osim petardi i redenika iz kategorije F3)  te isključivo za osobnu uporabu preko državne granice u razdoblju od 15. prosinca do 8. siječnja unijeti, po osobi,  količinu od 2 kg pirotehničkih sredstava navedenih kategorija  .

Novost je i to su što su roditelji kažnjivi ako  djeca mlađa od 14 koriste pirotehnička sredstva  , a  kazna je od 1000 do 3000 kuna. Kazne za fizičke osobe su od 1000 do 15 000 kuna, a za pravne iznose čak do 80 000 kuna.

Ivica Škrlin istaknuo je na što građani moraju posebno obratiti pažnju kod kupovine pirotehničkih sredstava

 

https://rsminfo.hr/wp-content/uploads/2017/12/MIR2.mp3?_=2

 

Podsjetimo, pirotehnička sredstva mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja, a njihova uporaba je dozvoljena od 27. prosinca do 1. siječnja.

Policija je apelirala na suradnju građana u provedbi ove akcije,  te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca mirnoj i svečanoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana.

 

 

 


 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Otkaži odgovor

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version