Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Kaznene prijave za zločine počinjene 1991.

Raspisana međunarodna tjeralica

Raspisana međunarodna tjeralica

Dovršeno je kriminalističko istraživanje ratnih zločina počinjenih na području Hrvatske Kostajnice u rujnu 1991. godine.

O rezultatima su danas, na tiskovnoj konferenciji u PU sisačko-moslavačkoj, govorili načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina Ravnateljstva policije Krešimir Mamić i načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut.

Naime, u sklopu kriminalističkih istraživanja utvrđeno je da su 81-godišnjak (tada komandant štaba TO) i 65-godišnjak (tada član štaba TO i zapovjednik vojne policije tzv. SAO Krajine), organizirali i vodili zarobljavanje većeg broja pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i civila na području Hrvatske Kostajnice. Iz skupine zarobljenih izdvojeno je 11 pripadnika Oružanih snaga (djelatnih i pričuvnih pripadnika MUP-a te djelatnika HV-a) i četiri civila, koji su potom likvidirani i pokopani u dvije masovne grobnice na području općine Donji Kukuruzari.

Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 12 osoba, dok posmrtni ostaci ostale trojice (dvojice pripadnika MUP-a i jednog civila) do sada nisu pronađeni te se vode na popisu nestalih osoba.

Luka Pešut, načelnik PU sisačko moslavačke o tijeku kriminalističkog istraživanja

 

 

Pretpostavlja se, iako nije potvrđeno, kako se osumnjičćenici nalaze na području Republike Srbije

 

 

Načelnik Sektora općeg kriminaliteta, terorizma i ratnih zločina Krešimir Mamić istaknuo je suradnju institucija na rješavanju ovog zločina:

 

 

I dalje se intenzivno radi na prikupljanju saznanja iz područja kaznenih djela ratnih zločina koja su označena kao nacionalni prioritet, naglasio je Mamić.

 

P1150513


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.