Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

KRATKE VIJESTI – 21.12.2017.

Po projektu “Radim, pomažem, učim” u općini Jasenovac zaposlit će se 25 žena

Petrinja: U osnovnoj školi “Dragutin Tadijanović“ u Petrinji već četvrtu godinu zaredom provodi se  projekt “Zajedno do obrazovanja“. Ove godine, u sklopu projekta, osiguran je rad  7 pomoćnika u nastavi  sa 9 učenika.

Projekt je financiran europskim bespovratnim sredstvima  u iznosu od 9,8 milijuna  kuna nepovratnih  sredstava  dok 1,6 milijuna kuna iznose sredstva  dobivena od resornog ministarstva i županije, istaknuo je za posjeta ovoj školi sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. U našoj županiji pomoćnika u nastavi ima 86 učenika s teškoćama u razvoju u 14 osnovnih i  6 srednjih škola. Osim ovog projekta županija samostalno finacira i  drugi projekt za još 9 pomoćnika u nastavi.

 

Petrinja: Na Učiteljskom fakultetu u Petrinji potpisan je Sporazum o zajedničkom financiranju projekta energetske obnove zgrade Fakulteta. Vrijednost projekta je 3,7 milijuna kuna od kojih  2,26 milijuna  sufinaciraju Europski fond za regionalni razvoj, Ministarstvo graditeljstva i Fond za zaštitu okoliša,a fakultet ulaže 1,4 milijuna kuna vlastitih sredstava.Ovom prigodom potpisan je sporazum o suradnji između fakulteta i županije, kojim županija  sudjeluje u financiranju sa 300 tisuća kuna.

Fakultet i ima dva specijalistička studija, dva učiteljska studija, diplomski studij predškolskog odgoja , a trenutno se primaju  kandidate za dvadeset novih doktoranata vrlo kvalitetnog doktorskog studija.

Učiteljski fakultet jedini fakultet do sada na zagrebačkom Sveučilištu koji je povukao sredstva iz europskih fondova.

 

Kutina: Izviđači Izviđačkog odreda Betlehem u pratnji starijih kolega u Grad Kutinu su tradicionalno unijeli Betlehemsko svjetlo mira. Svjetlo su u prisutnosti gradonačelnika i gradskih djelatnika upalili najmlađi izviđači Odreda među kojima i četiri nova mlada izviđača koja prvi puta sudjeluju u ovoj tradiciji.

Djecu je pozdravio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, zalježevši im sretne blagdane i sretnu novu 2018. godinu, uz želju da betlehemsko svjetlo donese nadu i mir i svim stanovnicima s područja grada Kutine.

 

Sisak: Božićni ručak i susret sisačkoga biskupa Vlade Košića s korisnicima Caritasa i pučke kuhinje održan je u srijedu, 20. prosinca  u prostorijama Caritasa u Sisku.

Zahvaljujem našem Caritasu koji se zajedno sa svim dobročiniteljima brine o vama koji ste tu kao i svim potrebnima na području naše Biskupije“, poručio je biskup zaželjevši na kraju svim okupljenima blagoslovljen i miran Božić i novu 2018. godinu.

Pučka kuhinja trenutno svakodnevno skrbi za više od 170 korisnika od kojih su i brojne obitelji s djecom, dok je Caritas Biskupije za ovo božićno vrijeme pripremio i 2000 paketa s osnovnim namirnicama i higijenskim potrepštinama, za više od 4000 korisnika. Paketi su složeni iz artikala prikupljenih u predbožićnim akcijama te darova donatora.

 

Sisak: Povodom obilježavanja 70 godina igranja košarke u Sisku  Gradski muzej Sisak posjetio je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, Stojko Vranković.

Podsjetimo nedavno je u  sisačkom Gradskom muzeju otvorena izložba „70 godina košarke u Sisku 1947.-2017.“ Četvrta je to tematska izložba o nekom sportu u Sisku, kojima se željelo ukazati na fenomen sporta kao dijela urbanog identiteta Siska i jednog od elemenata njegove bogate povijesti.

Potvrdio je ovo i Stojko Vranković rekavši kako je prikaz djelovanja sporta na ovaj način izuzetno važan, jer se pokazuje povijest sporta, ali i njegova uloga  u odgoju mladih igrača, stvaranju igrača i zato je važno njegovati tu tradiciju.

 

Jasenovac: Općina Jasenovac je među prvim korisnicima sredstava iz  Projekt „Zaželi – program zapošljavanja žena“ kojim Hrvatska Vlada planira zaposliti oko tri tisuće žena na poslovima brige o starijim osobama.

Program se financira u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ , iz sredstava Europskog socijalnog fonda. „Zaželi – program zapošljavanja žena“, traje trideset mjeseci, a nakon toga svaka zaposlena žena imat će priliku za dodatno obrazovanje ili prekvalifikaciju. Realizaciju programa provode  jedinice lokalne uprave, samouprave i udruge.

Početkom prosinca Ugovor je potpisala Marija Mačković, općinska načelnica. Kroz njihov projekt „Radim, pomažem, učim“, na području Općine Jasenovac zaposliti će se 25 žena. Vrijednost dobivenih sredstava iznosi nešto više od 4,3 milijuna kuna namijenjenih zapošljavanju žena.

 

Sisak: U četvrtak, 21. prosinca zasjeda Skupština Sisačko-moslavačke županije. Sjednica započinje Aktualnim satom, nakon kojeg slijedi rasprava po deset točaka dnevnog reda, među kojima je i Prijedlog rebalansa Proračuna za 2017. godinu. U Hotelu “Panonija” u Sisku sjednica počinje u 10 sati, uz prijenos Aktualnog sata u programu Radio Quirinusa.


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.