Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petrinja – mali grad velikog srca

Darinko Dumbović: “Intervencijski plan je naša povijesna prilika za razvoj i napredak”

Darinko Dumbović: "Intervencijski plan je naša povijesna prilika za razvoj i napredak"

Najveći izazovi za Vas kao gradonačelnika i Gradsku upravu u 2017. godini

Zaista se za 2017. godinu može reći da je za mene i moje suradnike bila godina izazova. Radili smo puno, najviše na projektima važnim za cjelokupni razvoj grada, iako će pravi rezultati tog rada biti jasno vidljivi u naredne dvije godine. Jedan od izazova svakako je konsolidacija gradskog proračuna kako bi mogao podržati sufinanciranje ključnih projekata, financiranih sredstvima EU.

Ipak, kad govorimo o izazovima onda treba reći da je naš najveći izazov projekt “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture Aglomeracija Petrinja“ , financiran iz Kohezijskog fonda ukupne vrijednosti 431.152.849,40 kuna.

Uvjeren sam da ćete se složiti da nije niti jednostavno niti lako, a to nam i struka priznaje, raditi rekonstrukciju 56 km vodoopskrbne mreže, 79 km izgradnje nove i rekonstrukcije postojeće kanalizacije, 17 novih crpnih stanica, 5 retencijskih bazena i graditi uređaj za pročišćavanje voda. Rekonstrukcijom kućnih priključaka na vodoopskrbnom sustavu obuhvaćeno je oko 4.800 kućanstava. Svemu je prethodilo ishođenje 22 građevinske dozvole, rješavanje 1680 gruntovnih čestica i aplikacijski paket od 1351 stranice kojeg je morala odobriti Europska komisija.

Postoji još jedan veliki izazov s kojim smo se susreli u 2017. godini, a koji se nastavlja do 2023. godine. To je Intervencijski plan Grada Petrinje, za koji smo pripremili razvojne projekte fizičke, gospodarske i socijalne obnove grada. Ukupna vrijednost projekata u Intervencijskom planu iznosi 205.844.300,00 kuna. Do sada imamo gotovih i ishođenih lokacijskih dozvola u vrijednosti od cca 70 milijuna kuna. Puno nas još posla i izazova čeka, ali sam uvjeren da ćemo sve projekte uspješno završiti.

 

ki

 

Koji događaj (aktivnost) Gradske uprave biste izdvojili kao ključan u ovoj godini?

Tu bih svakako izdvojio projekt izgradnje komunalne infrastrukture u Poslovnoj zoni Mošćenica – Poljana . Poslovna zona sastoji se od 20 građevnih parcela ukupne veličine 72 tisuće m2 te pet dodatnih čestica za izgradnju komunalne infrastrukture. Važno je naglasiti da ova komunalna infrastruktura nije sama sebi svrha, već da su sve parcele u Zoni otkupljene i naši poduzetnici i investitori jedva čekaju početak svojih aktivnosti. Njihovi poslovni planovi govore o zapošljavanju ukupno 234 osobe.

Ukupna vrijednost navedenog projekta je 27 milijuna kuna, a financirat će se bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije. Ovim projektom želimo osigurati uvjete za razvoj i povećanje gospodarske aktivnosti, poticanje poduzetničke klime u gradu Petrinji. A to znači otvaranje novih radnih mjesta, ostanak mladih u našem gradu i stvaranje uvjeta za daljnji razvoj Petrinje. Što će to značiti za Petrinju i njezin daljnji razvoj ne trebam vam objašnjavati.

Podsjetio bih na još jednu aktivnost koja je završena u 2017. godini, a to je vraćanje Petrinjkama i Petrinjcima onog dijela Hrvatskog doma, koji im je raznim pretvorbama i privatizacijama bio oduzet. Nakon desetljeća čekanja Hrvatski dom je ponovo u vlasništvu grada, upravo onako kako je i zamišljen, kao središnja funkcionalna zgrada kulture. Kao gradonačelnik sam posebno ponosan zbog činjenice da sam uspio zatvoriti financijsku konstrukciju za tu namjenu i osigurati 880 tisuća kuna kako bi vratili građanima ono što im pripada još od davne 1954. godine.

Ponosan sam što smo u 2017. završili sve aktivnosti započete prije skoro 2 godine i postali „Grad prijatelj djece“. Tako smo postali dio velike obitelji od preko 60 gradova i općina koji sustavno vode brigu o zaštiti djece, njihovim pravima i potrebama. Odrađen je veliki posao kako bi zadovoljili vrlo zahtjevne kriterije za dobivanje ovog statusa. Zato zahvaljujem svim udrugama, ustanovama,volonterima, roditeljima i svima koji su bili uključeni u ovaj projekt.

Pokazali smo kroz suradnju s UNICEFOM, Društvom NAŠA DJECA i drugim relevantnim partnerima da znamo i možemo napraviti više na poboljšanju kvalitete života svojih najmlađih građana. Tome u prilog govori sve što smo do sad ostvarili kad je u pitanju briga o djeci. Tu moram naglasiti da smo u 2017. godini jedini u našoj županiji napravili energetsku obnovu Dječjeg vrtića Petrinjčica vrijednu 5 milijuna kuna. Već treću godinu za redom u gradu imamo klizalište i brojne mogućnosti za našu djecu, od učenja klizanja do diska na ledu i brojnih drugih sadržaja koje svake godine organiziramo za vrijeme sezone klizanja.

Za one koji ne vole klizati imaju mogućnost uživati na skijalištu u Hrastovici na kojem se također održava škola skijanja. Hrvatski dom obogatili smo kinom koje redovito obuhvaća mnogobrojne sadržaje za naše najmlađe, a posebno sam ponosan na nova dječja igrališta u gradu. Pred nama su brojni projekti predviđeni Intervencijskim planom, kao što su infrastruktura za predškolski i školski uzrast ( 29 milijuna kuna), Grad na Kupi ( 40 milijuna kuna),Sportsko-rekreacijski centar uz rijeku Petrinjčicu ( 5 milijuna kuna) i brojni drugi. Naša djeca to zaslužuju i oni su budućnost ovog grada, trebaju rasti ovdje, a ne u nekoj drugoj zemlji.

 

dd 1

 

Jeste li se tijekom ove godine susreli s problemom koji niste mogli riješiti?

Bez obzira koliko radili i koliko imali volje i energije za rješavanje problema, praktički ih je nemoguće sve riješiti. Posebno kad se radi o onima koji nisu problemi samo našeg grada već su povezani sa događanjima na nivou države. Većina hrvatskih gradova, pa tako i Petrinja mijenja svoju demografsku sliku, dolazi do pada nataliteta, negativnih trendova u demografskoj slici i iseljavanja mladih.

Protiv negativnih trendova borimo se i nadalje osiguranim sredstvima u iznosu od 1.000 kuna za svako novorođeno dijete, osiguranjem plaće za dva učitelja u produženom boravku u OŠ „Dragutina Tadijanovića“, besplatnom školskom kuhinjom za djecu korisnika zajamčene minimalne naknade, suradnjom sa Gradom Zagrebom u osiguranju besplatnih udžbenika za sve učenike petrinjskih osnovnih škola, uz pomoć Grada Zagreba osiguravamo besplatno ljetovanje socijalno ugroženoj djeci, financiramo Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje osigurava besplatnu pomoć djeci i obiteljima iz područja koje pokriva, povećava se svake godine broj stipendija studentima, realiziran je projekt energetske učinkovitosti u objektu Gradskog dječjeg vrtića, osiguran je dodatni prostor za vrtić, izgrađena i uređena su nova dječja igrališta, Grad financira klizalište, novo kino, skijalište sa školom skijanja u Hrastovici.

Ali ono što smatram najvažnijim je razvoj poduzetništva i osiguravanje novih radnih mjesta, uz zadržavanje dosadašnjih. Šansu za to vidimo u Intervencijskom planu, gdje je od ukupno 205 milijuna kuna koje su nam na raspolaganju iz dva EU fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, više od 70 milijuna kuna je namijenjeno razvoju poduzetništva. Također, tu su i sredstva koja smo namijenili društvenom sektoru, a kojima će se posredno doprinijeti povećanju zaposlenosti kroz socijalno poduzetništvo te rad u udrugama. Uvijek ističem precentraliziranu državu, koja često ne vidi nas na lokalnoj razini. Žao mi je što do kraja godine neće biti ispoštivana Odluka Ustavnog suda prema kojoj i država mora plaćati lokalnim jedinicama komunalnu naknadu. U zadnje četiri godine s te osnove gradski proračun je ostao bez 9 milijuna kuna, što su za naš grad velika sredstva.

Da li ćemo u idućoj godini to uspjeti, pokazat će vrijeme.Moram naglasiti da smo u postupku legalizacije objekata građane oslobodili ukupno 10 milijuna kuna komunalnog doprinosa obzirom da smo mu spustili cijenu na svega 0,1 lipu po metru kubnom i po tome smo jedinstveni u Republici Hrvatskoj.

 

djeca


Suradnja s građanima (udrugama) i najčešća pitanja građana (udruga) kada ste na terenu?

Svakodnevno komuniciram s Petrinjkama i Petrinjcima, što u osobnim kontaktima, putem medija, društvenih mreža. Pitanja je puno, različitih zahtjeva i potreba, ali i sugestija i kritika. Sve je to sastavni dio moga posla i upravo ta komunikacija s udrugama i građanima stvara jednu novu kvalitetu u radu mene i mojih suradnika.

Sigurno je najviše pitanja i rasprava bilo na temu projekta Aglomeracije, ali kao što sam rekao, radi se o velikom i zahtjevnom projektu. Koristim i ovu prigodu da sugrađanima zahvalim na strpljenju i razumijevanju, jer projekt ima svoj tijek, vrijeme provedbe i sigurno u nekoj mjeri remeti svakodnevni život i aktivnosti grada.

Kad se radi o udrugama, onda ću još jednom podsjetiti da sam jasno dao do znanja da proračun grada ne daje puno prostora za sve one potrebe koje udruge iskazuju. Grad je zato partner udrugama u svim projektima koje apliciraju na različite natječaje iz Eu ili drugih fondova te osigurava dio sredstava za njihovo funkcioniranje i mogu samo pohvaliti našu suradnju.

 

udruge

 

Sveukupna ocjena 2017. godine

Znate kako se kaže: „Uvijek može i bolje“. Ponosan sam na sve što sam kao gradonačelnik radio u 2017. godini, ponosan sam na svoje suradnike, mlade ljude koji su svoj rad, znanje i iskustvo stavili u službu grada i projekata, jer kao i ja vole ovaj grad i žele njegov razvoj. Puno je posla još pred nama.

Započete projekte treba završiti, nove započeti. A projekte čine ljudi i oni su najveća i najsnažnija karika u tom lancu. Petrinja ima veliki potencijal, prirodni, materijalni, ali posebno i onaj ljudski. Petrinjke i Petrinjci su vrijedni i sposobni i uvjeren sam da ćemo uspjeti zajedno.

 

Prvi koraci u 2018.

Pokrenuli smo grad kroz brojne projekte. Zato nastavljamo istim tempom i bitan nam je kontinuitet. Sve što radimo ima svoj vremenski okvir i jako je važno da ga se pridržavamo, jer EU ne trpi odgađanja, a niti mi imamo vremena na pretek.

Intervencijski plan je naša povijesna prilika za razvoj i napredak, za ostvarenje uvjeta boljeg života, ostanka i opstanka mladih u Petrinji. Nemamo pravo propustiti tu mogućnost, ako ne zbog nas samih, onda zbog generacija Petrinjki i Petrinjaca koje dolaze.


 

 

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.