Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Spašen muškarac na području Lonjskog polja

“Ovo je stanica kojom se ponosimo”

"Ovo je stanica kojom se ponosimo"

Još jedan uspješna potražna akcija i spašavanje je iza članova HGSS-a Stanice Novska. Tijekom večernjih sati u srijedu 29. studenoga, pronašli su na području Lonjskog polja kod Repušnice i iz vode spasili 36-godišnjeg muškarca.


On se u popodnevnim satima uputio u šetnju no skrenuo je sa staze, a kako je padao mrak  više se nije moga orijentirati. Pomoć je zatražio mobitelom putem Centra 112. Prvi su se u pomoć uputili policijski službenici Policijske postaje Kutina i djelatnici Parka prirode Lonjsko polje. Priključili su im se i djelatnici Hrvatskih šuma Kutina te mjesni lovci, no mobitel izgubljenog prestao je s radom, nije bilo daljnje komunikacije, a spuštala se noć, što je dodatno otežalo traženje.


U  pomoć su im na poziv došli i članovi HGSS-a Stanice Novska. Petnaest gorskih spašavatelja koji su se uključili u potragu unesrećenu osobu pronašli su oko 22 sata, četiri kilometra od Prijamnog centra Repušnica u predjelu zvanom „Čeperlin“.


–  Poziv smo primili oko 18 sati, i naš prvi tim  bio je na terenu prije 19 sati. Znali smo da je svaka minuta presudna, izgubljeni  je već nekoliko sati lutao kroz vodu i trebalo ga je što prije pronaći.


 

HGSS_2

 

Potragu je otežavala noć, niska temperatura, kiša,  zarastao teren i poplavljeno područje na kojem se odvijala potraga. Pronašli smo ga u gustoj poplavljenoj vegetaciji i u dubokoj vodi.

Osoba je bila vidno pothlađena i pitanje koliko bi čovjek još mogao izdržati u tim uvjetima. Hitno je prebačen do terenskog vozila i nakon toga transportiran te predan timu Hitne medicinske pomoći koji ga je prevezao u Kutinsku bolnicu, ispričao je o tijeku potrage Tomislav Bogojevć, pročelnik Stanice Novska.


 

HGSS_5

 

HGSS-ova stanica Novska oformljena je u travnja 2009. godine i jedina je na području županije. Ima 37 aktivnih članova, svi su prošli zahtjevnu obuku, a zadaće spašavatelja obavljaju volonterski.

Za uspješno izvršene zadaće pohvalu su primili od pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja,  Vinko Prizmić  koji je došao u Novsku kako bi gorskim spašavateljima održao predavanja o Strategiji nacionalne sigurnosti u kojoj HGSS ima značajnu ulogu. :

 

 

HGSS_1

 

Ovo je stanica kojom se mi ponosimo, kada je najteže, kao u slučaju poplava, njeni članovi uvijek daju maksimalan doprinos, dodao je Prizmić te kazao kako je tijekom sedam posljednjih godina broj intervencija HGSS na nacionalnoj razini u konstantnom porastu, dok se proračun smanjivao. Inače, intervencije čine tek 5% aktivnosti HGSS-a. Ostatak su aktivnosti na prevenciji nesretnih događaja:

 

 

HGSS_3

 

Potporu radu HGSS Stanici Novska daje Grad Novska i sa 100 tisuća kuna Sisačko moslavačka županija.


 

 

 

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.