Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Preminuo sisački skladatelj Miroslav Miletić

Posljednji ispraćaj Miroslava Miletića je 11. siječnja u 14.30 sati na krematoriju Mirogoj

Posljednji ispraćaj Miroslava Miletića je 11. siječnja u 14.30 sati na krematoriju Mirogoj

Miroslav Miletić, hrvatski skladatelj (1925. Sisak – 2018. Zagreb)

„Hvala maestro za predivnu glazbu i veliku ljubav koju ste pokazali za svoj rodni grad i njegove ljude. Hvala na poticanju na rad u kulturi, osobito na njegovanju glazbe. Hvala veliki skladatelju od vaše Matice hrvatske Sisak. Laka vam bila hrvatska zemlja koju ste neizmjerno voljeli. Počivali u miru Božjem! Posljednji ispraćaj Miroslava Miletića je 11. siječnja u 14.30 sati na krematoriju Mirogoj.“ (Matica hrvatska Sisak)

Miroslav Miletić rodio se 22. kolovoza 1925. godine u Sisku. Diplomirao je 1953. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, smjer violina kod profesora Ivana Pinkave. Komornu glazbu završio je kod profesora Antonia Janigroa. Pohađao je privatni studij kompozicije u Zagrebu, Salzburgu, Hilversumu i Darmstadtu. U Pragu se usavršavao za violu (L. Czerny) i skladanje (Pavel Bořkovec). Sa gudačkim kvartetom Pro Arte, kojeg je utemeljio 1960. godine, profilirao je suvremenu glazbu hrvatskih autora.

Održao je brojne koncerte po zemljama Europe, Amerike, Afrike i bivšeg Sovjetskog Saveza, promičući dostignuća hrvatske komorne glazbe. Njegov skladateljski opus nastaje na temelju pozitivnih iskustava tradicionalnoga glazbenoga govora i na bujnosti folklornog izraza s kojim je oduvijek bio vrlo blizak.

Primjena glazbene avangarde u mnogim njegovim djelima te poznavanje suvremene glazbe, nije imalo utjecaj na njegov rad izvornog folklornog podrijetla. To se očituje u nekim Miletićevim najpoznatijim djelima kao primjerice u eklatantnom primjeru “novoga romantizma”, Glasovirskom koncertu iz 1987. godine naslovljenom “Stilske vježbe” te u skladbama “Danza per violino solo”, “Folklorne kasacije”, u gudačkim kvartetima (primjerice u Drugom kvartetu, nazvanom “Dalmatinski”), Sonati za violu i glasovir, Sonatini za violinu i gitaru te u Hrvatskoj suiti za gitaru.

Miletić je prvi hrvatski autor djela (koncerta) za gitaru i orkestar. Od 1946. godine vodio je Zagrebačku filharmoniju i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije. Kao predavač viole bio je zaposlen u Glazbenoj školi “Pavao Markovac” u Zagrebu, u periodu od 1959. do 1982. godine.

Inicijativom Matice hrvatske Sisak u Sisku se od 2001. godine održava manifestacija pod nazivom “Dani glazbe Miroslava Miletića”. Festival se održava svake godine i više dana, a na njemu se promovira suvremena glazba. “Dani glazbe Miroslava Miletića” jedno je od najvažnijih glazbenih događanja u gradu Sisku ali i u Hrvatskoj.

Miroslav Miletić dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: 1959. – nagrada Zaklade Gaudeamus (Koncert za violu i orkestar);1960. – Zlatni lav u Veneciji (glazba za film Piko);1967. – Zlatna medalja u Vercelliju (Diptih za violončelo i glasovir; Suita in modo antico); 2002. – Vjesnikova nagrada za glazbu Josip Štolcer Slavenski; 2009. – diskografska nagrada Porin za životno djelo i druge.


 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.