Podneblje Sisačko-moslavačke županije može se pohvaliti mnogim bogatstvima i raznolikostima. Ono obuhvaća sve od pitomih vinogradskih brežuljaka Moslavačkog gorja na sjeveru, preko prostranog Lonjskog polja do grada hrvatskih vitezova – Siska i šumovitog gorja Banovine u njegovom zaleđu.
Naravno, to uključuje i tradicijska jela Banovine, Moslavine i Posavine u čijim okusima će svačije nepce istinski uživati.
Okusi Banovine, Moslavine i Posavine
Upravo je najjednostavniji način za upoznati Banovinu, Moslavinu i Posavinu ujedno i onaj najukusniji. Tradicija vodi glavnu riječ, jer skladnost prirode i čovjeka isprepliće se stoljećima na ovaj način.
Kao što je raznolika i osobita priroda ovog područja, tako su raznolika i jela koja su kroz stoljeća nastajala zahvaljujući domišljatosti seoskih žena u svakodnevnoj pripremi namirnica uzgojenih u svom dvorištu, ubranih ili ulovljenih u šumama i rijekama.
Stoga je turneju po podneblju Sisačko-moslavačke županije najbolje započeti tanjurom!
Nezaobilazna autohtona jela Banovine, Moslavine i Posavine
Od posne juhe, juhe od buče, variva od kisele repe, krpica sa zeljem, preko vanjkuša sa špekom, krvavica sa zeljem, trganaca s vrhnjem, te bijelih žganaca, do posavskog odreska, posavskog lonca, šarana na rašljama, te kifli s pekmezom, štrudli, knedli s kestenom – svatko će za svoje nepce i apetit pronaći ono jelo zbog kojeg će mu upoznavanje sa Sisačko-moslavačkom županijom biti još ukusnije.
Jeste li znali…
Jela su to koja oduševljavaju jednostavnošću pripreme, koja plijene svojim okusima i mirisima, te koja sljubljena s vrhunskim vinima pružaju istinski užitak blagovanja i uživanja. Zato je degustacija moslavačkog škrleta itekako preporučena!