Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Tako su se nekada kratile duge i hladne zimske noći – 14. Čijalo perja u Majuru

Nije to bio posao koji treba samo obaviti, to je bio simbol okupljanja, zajedništva, bio je to rad, razgovor, pjesma u dugim zimskim noćima …oko zajedničkog ognjišta…prevrtale su se priče o ljudima, poslovima, običajima, djeci, udajama i ženidbama, mirazima… tradicija je skup najboljih trenutaka i najljepših vrijednosti koje su nam sačuvali naši predci.

Hrvatska običajna i vjerska tradicija je „hrvatska čar“ i kako ne bi bila zaboravljena, gurnuta u neki ugao povijesti koji će vrlo brzo prekriti prašina, KUD „Sloga“ i Uduga „Hrvatska žena” Majur, uz potporu TZ područja Banovina – Pounje i Općine Majur organizirala je tradicionalno 14. Čijalo u Majuru.

Majurske žene tako su prije početka folklornog programa prikazale kako se čijalo perje s kojim bi se kasnije punile perine i jastuci za miraz djevojkama prije udaje…paperje se odvajalo od rožnatog dijela i uz razgovor i pjesmu spajalo se ugodno s korisnim.

U folklornom dijelu programa, uz domaćine, KUD „Sloga” Majur sudjelovali su KUD „Seljačka sloga” Bobovac, KUD „Sveti Florijan” Poljana Lekenička, KUU „Treća sreća” Glina i VA „Magdalene” Sunja.

Prije programa uvodno je sve pozdravila i zahvalila na organizaciji programa, načelnica Općine Majur Klementina Karanović, istaknuši značajni ulogu osnovane TZ područja Banovina – Pounje u objedinjavanju programskih aktivnosti i sadržaja koji promoviraju ovaj dio Sisačko-moslavačke županije.

U ime organizatora, predsjednica Udruge „Hrvatska žena” i zamjenica predsjednice KUD-a „Sloga” Višnja Babić uručila je prigodne zahvalnice svima koji su sudjelovali u programu i pomogli njegovoj organizaciji.

Fotografije: Daniel Pavlić

Više vijesti

SMŽ

U organizaciji Općine Majur, a povodom Međunarodnog dana vune, u subotu, 13. travnja održan je II. Festival vune u Woonko – Centru vune u...

PROMO

Na području Banovine održat će se jedno zanimljivo, posve drugačije događanje od onih na koje je javnost navikla.  Povodom Međunarodnog dana vune, u subotu,...

SMŽ

Na mjestu masovne grobnice na lokalitetu Vasića Bare u Meminskoj, na području Općine Majur u utorak, 15.studenog otkriveno je spomen-obilježje „Ranjena golubica“. U ovoj...

SMŽ

Općina Majur u srijedu, 28. rujna 2022. godine, svečano je proslavila svoj dan – 25. godišnjicu postojanja Općine Majur. Načelnica Općine Klementina Karanović Osvrnula...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.