Petrinja

FOTO Otvoren veteranski centar u Petrinji

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda te brojnih visokih uzvanika, u Petrinji je 12. lipnja otvoren veteranski centar, treći u Hrvatskoj.

Uz hrvatske ratne vojne invalide i predstavnike udruga iz Domovinskog rata, svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ante Deur, potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar obrane Mario Banožić, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, saborski zastupnici, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, državni tajnici, ravnatelj Ustanove Veteranski centar general Josip Lucić te drugi djelatni i umirovljeni generali.

Kao i veteranski centri u Šibeniku i Sinju, i petrinjski je smješten na prostoru bivše vojarne, ima 148 ležaja i godišnje može primiti više od 2800 korisnika, a u njegovu izgradnju uloženo je 13 milijuna eura. Uz programe i sadržaje koji se već provode, u planu je i uspostava barokomore u Petrinji kako bi i ta zdravstvena usluga hrvatskim braniteljima bila što dostupnija.

Plenković: Izgradit ćemo još četiri veteranska centra u Hrvatskoj

U svom obraćanju predsjednik Vlade podsjetio je na žrtvu hrvatskih branitelja i vizionarstvo prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zaključivši „da nije bilo njih ničega od ovoga što mi danas radimo i uživamo ne bi bilo“.

„Naša Vlada svim svojim potezima nastoji ne samo očuvati dignitet Domovinskog rata i voditi računa o ključnim povijesnim trenucima koji su temelj slobodne i demokratske Hrvatske, a to su Domovinski rat i hrvatski branitelji, već svoje mjere nastojimo prevesti u konkretna djela koja se tiču prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji“, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je što je sve pod vodstvom potpredsjednik Medveda učinjeno u dva mandata – od povećanog proračuna Ministarstva hrvatskih branitelja do donošenja jedinstvenog Zakona o hrvatskim braniteljima, Zakona o nestalim osobama i Zakona civilnim žrtvama, zatim izmjene zakona o Zakladi hrvatskih branitelja i Zakona o blagdanima, donošenje posebnog statusa za Vukovar, kao i vraćanje prava hrvatskim braniteljima koja su im u različitim krizama bila oduzeta.

„Ovi veteranski centri povezali su dva strateška procesa – hrvatske branitelje i ratne vojne invalide i članstvo u EU odnosno sredstva iz kohezijske politike“, naglasio je, dodavši da je u pregovorima za novu financijsku perspektivu dogovoren nastavak sufinanciranja ovakvih projekata.

„Mi ćemo izgraditi još četiri veteranska centra i tako pokriti sva područja Hrvatske koja su bila ne samo teško dotaknuta ratom i agresijom, nego su u tim krajevima naši ljudi koji zaslužuju ovakvu skrb najviše kvalitete. To što smo ugostili i ranjenike iz Ukrajine, koji su svježe preživjeli traume koje smo mi kao narod prije tridesetak godina, govori o tome koji su kapacitet, korist i politička odlučnost Vlade da kroz ovakve projekte pomaže onima kojima je takva pomoć najvažnija“, poručio je premijer Plenković.

Medved: To je pokazatelj našeg poštovanja i zahvale hrvatskim braniteljima

„Izgradnja veteranskih centara pokazatelj je našeg poštovanja i zahvale hrvatskim braniteljima, a ovim današnjim činom na poseban način iskazujemo zahvalnost Petrinji i cijeloj Banovini za žrtvu koju je ovo područje podnijelo u Domovinskom ratu“, istaknuo je ministar Medved, dodavši da je i ovaj centar konkretan pokazatelj odnosa Vlade prema hrvatskim braniteljima.

„Ne zaboravljajući naše žrtve koje smo podnijeli za slobodu i neovisnost, nastavljamo predano i ustrajno tragati za našim nestalima i raditi za dobrobit svih hrvatskih  branitelja, a posebno HRVI“, poručio je Medved, podsjetivši na zločine počinjene na tom području tijekom velikosrpske agresije. Osvrnulo se i na otežane uvjete izgradnje s obzirom na pandemiju i razoran potres uslijed kojega je oštećena i ta građevina. te zaključio da ćemo zajedno obnoviti Banovinu kao što smo je zajedno oslobodili i nakon rata obnovili.

O doprinosu uspostave veteranskog centra društvenoj i gospodarskoj revitalizaciji govorili su sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, koji su istaknuli važnost tog projekta za revitalizaciju Banovine.

„Veteranski centar u Petrinji ispunjenje je obećanja hrvatske Vlade, ali i doprinos lokalnoj zajednici“, poručila je Komes te istaknula da će Petrinjci biti uvijek dobri domaćini hrvatskim braniteljima, a župan Celjak zahvalio je premijeru Plenkoviću i ministru Medvedu na realizaciji tog projekta, zaključivši da Sisačko-moslavačka županija i njeni branitelji zaslužuju takav veteranski centar.

U svom radu centar će surađivati s udrugama, zadrugama, i gospodarskim subjektima te dodatno poticati gospodarsku djelatnost toga kraja, a od zadruga i OPG-ova nabavljat će se namirnice za potrebe centra, u kojem je već zaposleno 25 djelatnika, što je dodatna vrijednost tog projekta.

Nakon Šibenika, Sinja i Petrinje otvara se i Veteranski centar u Daruvaru

Veteranski centri su socijalna inovacija u Hrvatskoj, omogućavaju pružanje sveobuhvatne skrbi na jednome mjestu koji hrvatskim braniteljima i stradalnicima pomažu u ublažavanju posljedica rata.

U njima se provode programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti iz Domovinskog rata, a radi se i na osnaživanju potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja, kao dio radne terapije.

Radi kvalitetnije pripreme za realizaciju projekta prije šest godina uspostavljen je Dom hrvatskih veterana u Lipiku, prva takva ustanova u Hrvatskoj financirana iz Državnog proračuna čija su iskustva u radu s više od 3600 korisnika uvelike pomogla.

Uz veteranske centre u Šibeniku, Sinju i Petrinji, ove godine s radom će početi i četvrti centar u Daruvaru, a realizaciju tog projekta osigurano je sveukupno 45 milijuna eura od čega 85 % iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sva četiri centra s ukupno 620 ležaja moći će primiti godišnje više od 12 tisuća korisnika kroz višednevne ili dnevne programe, a do sada je usluge centara u Šibeniku i Sinju koristilo 1540 korisnika, a odnedavno su među korisnicima i ranjenici iz Ukrajine.

Projekt uspostave VC uvršten je u Program Vlade i Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine, a u novoj financijskoj perspektivi Europske unije osigurana su sredstva za nastavak širenja mreže veteranskih centara.

Više vijesti

EMISIJE

Gošća ovotjednog izdanja emisije Srijedište bila je ravnateljica Doma za starije osobe Sisak, Ružica Čakširan. Emisiju Srijedište slušajte svake srijede od 12:30h na 91.7...

Popovača

Gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovore o financiranju s udrugama kojima su za njihove programe i projekte odobrena financijska sredstva iz proračuna...

Petrinja

U Petrinji je jučer svečano obilježena 33. obljetnica ustrojavanja 2. gardijske brigade „Gromovi“ i Dan 2. mehanizirane bojne „Gromovi“. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca...

SMŽ

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, održala je u Hrvatskom saboru sastanak s članovima Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine „Zlatna...

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.

Exit mobile version