Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Šume su naš nacionalni resurs i moraju ostati u vlasništvu RH

Zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir otvorila 13. Drvno-tehnološku konferenciju

Zastupnica u EU parlamentu Marijana Petir otvorila 13. Drvno-tehnološku konferenciju

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je u ponedjeljak, 30. svibnja 2016. godine otvorila 13. Drvno-tehnološku konferenciju koja se od 30. do 31. svibnja održava u Opatiji u hotelu “4 opatijska cvijeta” pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Odbora za poljoprivredu, a u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera.

Tom je prilikom zastupnica Petir izrazila optimizam zbog opredjeljenja država članica da u svom razvoju krenu prema racionalnoj uporabi resursa i većoj odgovornosti za okoliš u kojem živimo. Ona smatra kako je upravo u povezanosti različitih sektora gospodarstva te neprestanom kruženju sirovina moguće prepoznati važnost sektora drva i drvne industrije, uključujući I druge važne ciljeve poput ublažavanja klimatskih promjena i postizanja veće energetske neovisnosti.

Petir je rekla da se Hrvatska može podičiti očuvanošću i bogatstvom šuma, a to prije svega treba zahvaliti onima koji ih čuvaju i održivo koriste. “Hrvatsko drvo treba i može biti konkurentno, a sektoru se može pomoći uporabom domaćeg drva u drugim sektorima,  posebno kod obnove ili izgradnje zgrada javne namjene.“ Petir je rekla da je nedopustivo da se primjerice NP Plitvička jezera grije na mazut i lož ulje kao i neke šumarije i druge ustanove kojima je osnivač država, a kritizirala je i raspodjelu kvota za drvnu sirovine koje ima dovoljno ali nije pravedno raspoređena pa su mali i srednji poduzetnici dovedeni na rub propasti.

Zatražila je da se izradi „Karta obnovljivih izvora energije“ sa svim potencijalima i da se to ugradi u prostorne planove te da se na ispravan način definiraju i kvote za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, jer kako je istaknula odluka da imamo 750 MW za vjetroelektrane a za biomasu svega 120 MW nije u skladu s hrvatskim interesima. „Nadam se da će državna politika i financijske institucije prepoznati potencijal naših šuma i drveta, a ja ću sa svoje strane kao zastupnica u Europskom parlamentu poduzeti sve što je u mojoj moći da novi zakonodavni paketi iz područja kružnog gospodarstva, obnovljive energije i energetske učinkovitosti doprinesu daljnjem jačanju drvnog sektora u Hrvatskoj. Razmatranje uloge šuma kao ponora ugljika i njihov doprinos ublažavanju klimatskih promjena tema je koju sam otvorila u pripremi novog paketa EU zakonodavstva povezanog s obnovljivim izvorima energije,” kazala je Petir.

Petir EPP

Dan uoči konferencije, u nedjelju, 29. svibnja održan je okrugli stol “Preporuke iz Bruxellesa – Gospodarenje državnim šumama i zajednička koordinacijska platforma u JIE” na kojem je Marijana Petir održala predavanje na temu ” Kružna ekonomija i EU strategija za šume”.

Naime, šume pokrivaju više od 40% europske površine  I njihov gospodarski potencijal značajno pridonosi europskom gospodarstvu – šumarstvo i drvna industrija danas u EU zapošljava oko 4 milijuna radnika, stvara dobra u vrijednosti 500 milijardi Eura godišnje te čini oko 8% BDP proizvodnje EU. Gospodarenje šumama u EU je održivo te se provodi na odgovoran način, a tome svjedoče podaci o stalnom prinosu šumskih kapaciteta u gotovo svim državama članicama, s prosječnom razinom od 0,4 % godišnje. U EU se 2013. godine koristilo samo 60-70% godišnjeg prirasta pa se drvna zaliha povećavala. U tom podatku krije se potencijal gospodarskog rasta u drvnom sektoru te mogućnost novog zelenog zapošljavanja, ali je potrebno imati uvijek na umu da se radi o obnovljivom, ali ograničenom izvoru sirovine i energije.

“Hrvatski potencijal u drvnom sektoru je značajan te ga treba uključiti u okvire koje daju europske politike zaštite klime i energetike, te kružnog gospodarstva, a na način koji će ostvariti željenu razinu održivosti i konkurentnosti te otvoriti mogućnosti gospodarskog rasta praćenog otvaranjem novih „zelenih“ radnih mjesta, pogotovo onih u demografski devastiranim ruralnim područjima. Takav rast i razvoj mora biti ravnomjeran tako da pozitivne efekte osjeti što širi krug građana, a upravo u tome segmentu vidim značaj lokalnog malog i srednjeg poduzetništva,” smatra Petir.

Eurozastupnica Marijana Petir je rekla kako su šume naš nacionalni resurs i kako taj resurs mora ostati u rukama Republike Hrvatske. Dodala je da je podnijela i amandman na Rezoluciju Europskog parlamenta o “Novoj strategiji EU za šume”, koji je i prihvaćen, a u kojem je zatražila da neovisno o poduzetničkim slobodama model primjene planova za gospodarenje šumama kao strateškog dokumenta održivog korištenja šuma mora ostati u nadležnosti država članica.

„Hrvatska kao punopravna članica EU može se istaknuti idejama i inventivnošću naših stručnjaka te nimalo ne zaostaje za drugima. Za uspješnu provedbu politike kružnog gospodarstva nužno je pripremiti i tržište na kojem treba osigurati uvjete za ekonomsku održivost i konkurentnost takvog sustava gospodarstva na globalnoj razini“, rekla je Petir i istaknula da je posebno veseli što je Europski parlament prošlog tjedna potvrdio svoje opredjeljenje za uvođenje odredbe Made In koja podrazumijeva navođenje zemlja podrijetla i za proizvode od drva. To može doprinijeti da „hrvatsko drvo bude prvo!“


 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.