Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Osim s poteškoćama u komunikaciji, naši članovi susreću se i s predrasudama”

Sisačka Udruga gluhih i nagluhih osoba djeluje već 60 godina

Sisačka Udruga gluhih i nagluhih osoba djeluje već 60 godina

Besplatna pravna služba, služba tumača, socijalni rad, savjetovalište za roditelje gluhe djece, posebna ambulanta za gluhe… Samo su neke od djelatnosti Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih i njegovih lokalnih udruga. Te aktivnosti uspješno se provode u cilju prevladavanje komunikacijskih teškoća uzrokovanih gluhoćom koje se očituju u nepovoljnom socijalnom i kulturološkom položaju gluhih i nagluhih građana.

Jedna od članica ovog Saveza je i sisačka Udruga gluhih i nagluhih osoba. Razgovarali smo s njezinom predsjednicom Verom Blankenhorn…

 

 

…i prevoditeljicom za hrvatski znakovni jezik Adelom Božičković Jamić. U rujnu ove godine Udruga će proslaviti šezdeset godina svog postojanja i može se pohvaliti brojnim provedenim aktivnostima:

 

 

Broj članova se mijenja iz godine u godinu, a trenutno ih je u udruzi 70ak. Jednom, a ponekad i dva puta tjedno članovi se susreću u prostoru Udruge :

 

 

Najveći problem s kojim se Udruga susreće su financije:

 

 

Adela je trenutno jedina prevoditeljica u Udruzi:

 

 

Razlika između gluhih i nagluhih osoba je u stupnju oštećenja sluha. Kod nagluhih osoba prosječni gubitak sluha kreće se od 20 ili 25 do 90 decibela. Gluhe su one osobe koje imaju prosječan gubitak sluha iznad 90 decibela te ni uz pomoć slušnog aparata ne mogu cjelovito percipirati govor. Osim naravno problema u svakodnevnoj komunikaciji, gluhe i nagluhe osobe susreću se i s drugim poteškoćama:

 

 

Individualne razlike među osobama oštećena sluha su velike:

 

 

U tim situacijama pomaže im prevoditeljica:

 

 

Što je znakovni jezik i koriste li sve gluhe i nagluhe osobe takav oblik komunikacije?

 

 

U znakovnom jeziku postoje jednoručna i dvoručna abeceda, a svaki znakovni jezik ima svoju vlastitu gramatiku i uči se kao svaki drugi strani jezik:

 

 

Kako bi bilo poželjno komunicirati s gluhim i nagluhim osoba?

 

 

Podsjetimo, Udruga gluhih i nagluhih osoba grada Siska organizirati će Tečaj hrvatskog znakovnog jezika. Tečaj će se provoditi kroz ožujak i travanj dva puta tjedno u poslijepodnevnim satima u trajanju od 90 minuta u prostoru Udruge, Sisak, Trg 22. lipnja 4/c. Voditeljica tečaja će biti Adela Božičković Jamić.

Zainteresirani se mogu javiti putem e-maila: ugnosk@gmail.com ili na tel/fax: 523-426; 540-376.

 

1 3

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.